SEGRE

FAUNA

Un veí es troba un ós a l'entorn del Camin Reiau a prop de Bossòst

Fa uns dies en van albirar un altre en un prat a 20 metres de l’N-230 || El Conselh Generau estudia mesures per espantar l’ós Goiat arran de diversos atacs a animals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un veí de Bossòst va albirar dissabte al matí un ós a l’entorn del Camin Reiau al seu pas per Bossòst, en una zona entre el pont de Ferro i el pont del Llop (un espai on divendres uns operaris retiraven matolls i males herbes).

L’home passejava per la zona cap a les 08.00 hores, quan de sobte va sentir uns sorolls forts, va veure l’ós darrere d’unes branques d’avellaner i es va retirar silenciosament per tal de no cridar l’atenció de l’animal i no córrer perill.

Segons va explicar aquest diumenge, també va informar del que li havia succeït a dos grups més de persones que es trobaven passejant per la zona i els va recomanar que no s’atansessin al lloc on ell havia topat amb l’ós.

A més, va apuntar que fa uns dies també s’havia vist a la nit un exemplar d’aquest animal a uns quinze o vint metres de la carretera N-230 en un prat, encara que no va poder confirmar si es tractava del mateix ós que s’havia trobat ell dissabte.

A començaments del mes de juny, un veí d’Esterri d’Àneu va albirar amb el seu fill un altre exemplar al costat de la carretera de la Bonaigua, que connecta Aran i el Pallars Sobirà.

El va veure un veí de Bossòst entre el pont de Ferro i el del Llop dissabte al matí

Val a recordar que el Conselh Generau d’Aran estudia la viabilitat de prendre mesures per espantar l’ós Goiat, alliberat fa un any al Pallars Sobirà, després que hagi portat a terme diversos atacs mortals contra quinze ovelles, dos eugues i un poltre, que se li poden atribuir, perquè porta un dispositiu de seguiment mitjançant GPS que permet saber on es troba en cada moment.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va assenyalar que podrien provar de posar en marxa algunes mesures persuasives, com el llançament de petards, seguint la línia de les intervencions que du a terme l’equip de seguiment de l’ós a França.

Així mateix, a finals del mes passat, l’alcalde de Les, Emili Medan, va reclamar que es tornés a Eslovènia l’ós Goiat i va apuntar que el protocol del programa Piroslife, finançat per la Unió Europea i liderat per la Generalitat, preveu la possibilitat de traslladar aquest ós en cas d’anomalies en el seu comportament.

Fotografien les noves cries d’ós que han nascut al Pirineu Divendres, l’equip de seguiment i control de població de l’ós bru de la Generalitat va fer públiques les imatges dels dos nous cadells que han nascut al Pirineu. Aquestes són les primeres que s’han pogut realitzar aquest any de les cries a la serralada i mostren les habilitats dels animals, que podrien haver nascut el mes de gener. La consolidació de la presència de l’ós al Pirineu és un dels objectius del projecte Piroslife, impulsat per la Comissió Europea dins dels programes Life-Natura.El departament de Territori és el que coordina el projecte, en el qual també participen el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo, i té com a objectiu poder mantenir i millorar l’hàbitat i les espècies.

Al costat de l’arbre, les dos cries d’ós nascudes al gener.

Al costat de l’arbre, les dos cries d’ós nascudes al gener.DEPARTAMENTO DE TERRITORIO

tracking