SEGRE

MEDI AMBIENT

Cinc grups d'empreses opten a la gestió de la brossa de la Noguera

El consell preveu adjudicar el servei de recollida aquesta tardor per als pròxims quatre anys || Aposta per un model d’illes de contenidors i augmentar el reciclatge

La planta incineradora de la Comella a Andorra on es tracten els residus de la Cerdanya.

La planta incineradora de la Comella a Andorra on es tracten els residus de la Cerdanya.DIARI D’ANDORRA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cinc empreses i UTE (Unió Temporal d’Empreses) opten al servei de recollida d’escombraries de la Noguera, que també inclou la gestió de l’abocador i de les dos deixalleries (a Balaguer i Artesa de Segre) per un pressupost de poc més d’1,7 milions a l’any per un període de quatre anys.

Són l’actual concessionària Foment de Construccions i Contractes (FCC); la firma GBI Serveis; l’UTE de Romero Polo amb Sorigué; Urbaser amb M&J Gruas i una UTE en la qual consta l’empresa Àrids Romà, segons va explicar el gerent de l’ens Josep Baldillou.

L’Alt Urgell espera les instal·lacions que permetran tractar prèviament els residus

Les clàusules que regeixen el nou concurs aposten pel model d’illes de contenidors, que ha de permetre augmentar el reciclatge per reduir el cost als ciutadans. Baldillou va assenyalar que els tècnics de l’organisme analitzen els projectes tècnicament de totes les firmes per valorar les propostes de les empreses.

La previsió del consell és que durant la primera quinzena d’agost es puguin obrir les ofertes econòmiques, ja que l’objectiu del consell és poder adjudicar aquesta pròxima tardor el nou servei de recollida d’escombraries perquè el 2016 va finalitzar el contracte amb la concessionària FCC amb una pròrroga fins a l’octubre del 2018.

El sistema de recollida de la Noguera suposarà un encariment del servei entre un 20 i un 60%, encara que es preveu augmentar el reciclatge. Algunes d’aquestes empreses i UTE que opten al servei de recollida d’escombraries de la Noguera també es van presentar al concurs per ampliar l’abocador del Segrià, que va ser adjudicat a l’UTE Valoriza i Romero Polo.

La Cerdanya ja envia camions de residus a Andorra La Cerdanya va començar fa una setmana a enviar camions d’escombraries a Andorra perquè siguin incinerades a la planta de tractament la Comella. Així ho va confirmar el president del consell, Ramon Moliner, que va explicar que pagaran 57 euros per tona de deixalles i que es traslladen una mitjana de dos camions al dia. Els residus es tracten prèviament en una planta que s’ha habilitat a l’abocador de Bellver, on també es fa l’acumulació per després poder traslladar-los. Per la seua part, el president de la Mancomunitat de Residus de l’Urgellet, Ricard Mateu, va recordar ahir que ells també tenen previst fer-ho, però que encara no tenen una data concreta perquè estan pendents de la construcció de les infraestructures necessàries per fer el tractament previ. No obstant, Mateu va apuntar que l’abocador comarcal de Benavarre (Montferrer i Castellbò) “encara té marge” i que no tenen tanta urgència com en el cas de la Cerdanya, on tenien l’“abocador obsolet”. Així mateix, el president de la Cerdanya va apuntar que ara hauran de redactar el projecte de clausura de l’abocador comarcal, que s’ha d’elaborar conjuntament amb l’Agència Catalana de Residus i preveuen poder començar les obres aproximadament a començaments de l’any que ve.

tracking