SEGRE

INFRAESTRUCTURES

De Lleida a Almenar en sols 8 minuts

Els 6 quilòmetres de l’autovia A-14 entre Lleida i Rosselló que van entrar aquest dilluns en servei i se sumen al tram ja obert fins a Almenar redueixen un trajecte de mitja hora per l’N-230 a només 8 minuts per a automòbils i 10 per a vehicles pesants. El Segrià demana ara prosseguir les obres fins a Osca i recuperar accessos descartats a la capital i Rosselló.

Els primers cotxes que van circular ahir per l'A-14 des de Lleida fins a Almenar, anomenada també autovia de la Ribagorça.

Els primers cotxes que van circular ahir per l'A-14 des de Lleida fins a Almenar, anomenada també autovia de la Ribagorça.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El trajecte entre Lleida i Almenar, que requeria fins ara mitja hora de viatge per la carretera N-230, es redueix des d’aquest dilluns a vuit minuts per a automòbils i deu per a camions amb l’entrada en servei dels sis quilòmetres de l’autovia A-14 entre la capital del Segrià i Rosselló.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va presidir la inauguració d’aquest tram que se suma als deu construïts fins a Almenar. Els vuit quilòmetres que es van obrir el juliol del 2012 amb prou feines havien rebut trànsit des de llavors al requerir llargues voltes d’entrada i sortida, cosa que va valer a aquesta infraestructura el sobrenom d’“autovia a enlloc”.

“Aquest nou tram dóna ple sentit a l’autovia”, va afirmar De la Serna durant l’acte inaugural. Va assenyalar que els dos trams de l’A-14 ja en servei podran acollir el pas de fins a 13.500 vehicles al dia, entre els quals més d’un miler de camions, xifra que representa la pràctica totalitat del trànsit que rep actualment la carretera N-230 al seu pas pel nord del Segrià. Va afegir que això suposarà una millora en la mobilitat, en la seguretat i fins i tot va apuntar que afavorirà l’activitat de l’aeroport d’Alguaire.

És una opinió que comparteixen en bona mesura els ajuntaments en el traçat de l’autovia, si bé consideren necessari prosseguir les obres de l’autovia fins a arribar al límit de la província i endinsar-se a Osca en direcció al Pirineu.

El ministre, per la seua part, no va avançar previsions per als trams pendents i es va limitar a recalcar la voluntat del ministeri d’avançar en la redacció de projectes i estudis informatius. Va afegir que avançar en projectes de l’A-14 és compatible amb actuacions per millorar la seguretat a l’N-230 tant al pla com al Pirineu, tal com reclamen les diputacions i municipis en el traçat de la carretera de Lleida i Osca.

Prioritat, l'N-240

Tanmateix, va advertir que la prioritat de Foment en matèria de carreteres a partir d’ara serà duplicar l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, on aquest dilluns es va registrar un nou accident mortal amb dos mortes i una ferida crítica a Juneda.

les claus

  • L’antiga carretera. El trajecte de Lleida a Almenar per l’N-230 requereix travessar les travessies de Torrefarrera, Rosselló i Alguaire i inclou més de vint rotondes. Limitacions de velocitat i un elevat trànsit, especialment de vehicles pesants, prolonguen el viatge fins a mitja hora.
  • Una obra interrompuda. El Govern socialista havia adjudicat ja les obres entre Lleida i Rosselló mentre construïa els deu quilòmetres entre Rosselló i Almenar. Tanmateix, retallades pressupostàries van ajornar les obres del tram inicial fins al 2013, quan es van reprendre els treballs.
  • L’“autovia a enlloc”. Dels 10 quilòmetres construïts entre Rosselló i Almenar, vuit van obrir al trànsit el juliol del 2012. Tot just van tenir trànsit des de llavors perquè accedir a aquest curt tram d’autovia requeria llargues voltes d’entrada i sortida. Això li va valer en el seu dia el sobrenom d’“autovia a enlloc”.
  • Setze quilòmetres d’autovia. L’entrada en servei dels sis quilòmetres de l’A-14 entre Lleida i Rosselló permeten donar ús als dos quilòmetres d’autovia que ja havien estat construïts anys enrere i que van quedar tancats al trànsit quan, el juliol del 2012, van obrir vuit quilòmetres del tram entre Rosselló i Almenar.
  • Cost de més de 72 milions. El nou tram des de Lleida ha suposat una inversió de més de 72 milions d’euros. El ministre va explicar que, al pressupost de les obres, de 56 milions, se sumen 15 milions en concepte d’expropiacions. Va afegir que l’11% del seu cost són mesures ambientals en zona zepa.
  • Els trams pendents. El projecte per al tram fins al límit provincial està en redacció i Foment planteja licitar obres aquest any. També estan en elaboració els dels trams fins a Sopeira (Osca), sense data d’execució. D’allà fins a Aran, l’A-14 està en una etapa anterior, la d’estudis informatius.
  • Vinyeta a Catalunya. Sobre el projecte de la Generalitat per establir la vinyeta com a alternativa a peatges, De la Serna va apuntar a Lleida que la Generalitat podria fer-ho sols a les seues carreteres, mentre que a Barcelona va afirmar que “no s’aplicarà en territori espanyol”.
  • Pla especial de carreteres. De la Serna no va precisar si Lleida es beneficiarà del pla especial que preveu 5.000 milions d’euros per a carreteres a tot Espanya, si bé part d’aquesta inversió podria aplicar-se en trams de l’A-14 entre Sopeira i Aran, segons va publicar La Vanguardia.

Els primers cotxes que van circular ahir per l'A-14 des de Lleida fins a Almenar, anomenada també autovia de la Ribagorça.

Els primers cotxes que van circular ahir per l'A-14 des de Lleida fins a Almenar, anomenada també autovia de la Ribagorça.MAGDALENA ALTISENT

tracking