SEGRE

LITIGI

El Govern, obligat a pagar 106.000 euros per vetar a Alt Àneu l'explotació d'un bosc

La comissió jurídica assessora de la Generalitat avala la reclamació de l’ajuntament || La conselleria d’Agricultura vol pactar amb el consistori un pla d’aprofitament forestal que posi fi al llarg litigi

Imatge d’arxiu del bosc de la Mata, ubicat a la zona perifèrica del Parc Nacional.

Imatge d’arxiu del bosc de la Mata, ubicat a la zona perifèrica del Parc Nacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura haurà de pagar a l’ajuntament d’Alt Àneu almenys 106.109 euros (pendents d’actualitzar i calcular interessos) en concepte de responsabilitat patrimonial pels perjudicis que va causar als veïns de València d’Àneu, mentre va vigir, el projecte d’ordenació forestal del bosc de la Mata de València, entre el 2011 i el 2014.

El desembre del 2014, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va estimar un recurs de l’ajuntament contra l’aprovació del pla d’ordenació del bosc i el va anul·lar, de manera que va ordenar que els drets sobre la Mata de València tornessin a la situació anterior a l’aprovació del pla.

El pla d’ordenació del bosc aplicava restriccions a l’explotació forestal de la Mata (propietat de la Generalitat, però amb drets històrics dels veïns del municipi sobre la seua gestió) i la sentència de l’alt tribunal així ho va corroborar, de manera que va admetre que limitava els drets del municipi sense prou justificació.

La Comissió Jurídica Assessora, organisme de la Generalitat el dictamen del qual, en aquest cas, és preceptiu, ha estimat la reclamació de l’ajuntament i considera que la Generalitat només va atorgar un aprofitament ordinari i un d’extraordinari en quatre anys de durada del pla d’aprofitament i contempla que té dret a ser indemnitzat.

L’ajuntament pretén assumir una part de la gestió forestal de la Mata de València d’Àneu

De fet, el litigi entre Alt Àneu i la Generalitat per l’explotació del bosc va començar molt abans, gairebé tres dècades enrere (vegeu les claus), i diverses són les sentències judicials que reconeixen el dret dels veïns a percebre uns imports per deixar d’explotar el bosc.

L’alcaldessa d’Alt Àneu, Laura Arraut, va mostrar la seua predisposició d’ara endavant a arribar a un acord amb la conselleria d’Agricultura per a un nou pla d’ordenació que permeti que els veïns puguin accedir a la gestió del bosc de la Mata de València, de 779 hectàrees de superfície.

Per la seua part, la directora general d’Agricultura, Montserrat Barniol, va avançar que al llarg d’aquest any definiran uns criteris amb els quals compatibilitzar l’aprofitament del bosc i una correcta conservació des del punt de vista ambiental.

Barniol va assenyalar que pagaran la compensació patrimonial estimada en el dictamen la comissió jurídica assessora, que considera que s’han de pagar a l’ajuntament 30.060 euros per any de vigor del pla, als quals se n’han de restar 14.130 per dos aprofitaments concedits.

Antecedents

  • Drets històrics. Els veïns de València d’Àneu tenen drets històrics d’aprofitament del bosc de la Mata, encara que no la seua titularitat.
  • Sentències. El 2014, el TSJC va estimar la reclamació indemnitzatòria i va considerar acreditat que el bosc genera un benefici de 66.937 euros a l’any.
  • Comissió jurídica assessora. El passat 6 de juliol, la comissió va estimar la reclamació del consistori i Agricultura haurà de pagar 106.109 euros.

El bosc es va deixar de gestionar per conveni el 1988 El 1988, la Generalitat i els veïns de València van firmar un conveni partint del qual es va suspendre l’aprofitament forestal per motius ambientals. A canvi, el Govern es va comprometre a compensar-los per impedir-los l’exercici dels seus drets sobre el bosc. El Govern va pagar fins al 1996 i després va deixar de fer-ho. Des d’aleshores, hi ha hagut diverses reclamacions.

tracking