SEGRE

ENERGIA POLÈMICA

Consum renuncia a arbitrar entre Endesa i la Vall Fosca

Sobre el conflicte per l’IVA dels rebuts de la llum || Arran d’un informe jurídic que conclou que no és de la seua competència

Grua a Espui per portar a terme talls de llum al novembre.

Grua a Espui per portar a terme talls de llum al novembre.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La solució al conflicte sobre els rebuts de la llum entre la Vall Fosca i Endesa no arribarà a través d’un laude de l’Agència Catalana de Comsum. L’organisme de la Generalitat ha renunciat a exercir un arbitratge sobre l’IVA que la companyia ha d’aplicar a les factures, dos mesos després que la directora de l’ens, Montserrat Ribera, anunciés la seua intenció de mediar entre les dos parts per concloure anys de litigis (vegeu SEGRE del 9 de maig). Aquesta decisió s’ha pres per un informe jurídic que conclou que Consum no té competències en aquest àmbit.

Així ho van corroborar ahir tant el grup municipal de la CUP, a l’oposició; com l’equip de govern del Partit Socialista. Els primers van lamentar que l’Agència “es renti les mans en el conflicte amb Endesa”. Els socialistes, per la seua part, van puntualitzar que, si bé no hi haurà arbitratge, l’organisme de la Generalitat “s’ha ofert a ajudar” en la mesura possible el municipi, segons va explicar l’alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau.

Sense arbitratge de Consum, les parts segueixen negociant les factures des del 2015

L’informe encarregat per l’Agència Catalana de Consum afirma que el conflicte pels rebuts és una qüestió estrictament tributària i que només poden resoldre’l els tribunals economicoadministratius (TEAR) d’Hisenda o el contenciós administratiu. Aquesta conclusió arriba quan el ministeri ha dictaminat, en resposta a una consulta vinculant, que els abonats de la Torre de Capdella han de pagar l’IVA que correspon al preu que fixa el conveni del 1927, de 0,0021 cèntims per quilowatt/hora, com reclamen ajuntament i veïns; i no el de la tarifa d’últim recurs, tal com l’aplica Endesa. Fer-ho així provoca que, des de l’any 2009, l’import de l’impost superi el de l’energia consumida.

Després d’anys de litigis en els quals ajuntament i veïns van rebutjar pagar les factures que consideraven errònies, una sentència a favor d’Endesa i una temptativa de tallar la llum a veïns del poble d’Espui per impagaments des del 2009, el municipi i la companyia van acordar pagar els rebuts fins al 2014 i negociar els posteriors. Dalmau va afirmar que en això segueixen els advocats de totes dos parts. Per la seua part, la CUP va insistir que els veïns “autoliquidin” els rebuts amb l’IVA que consideren correcte i va reclamar “municipalitzar” les centrals d’Endesa.

tracking