SEGRE

MEDI AMBIENT

El Segrià convoca el ple a l'agost per licitar ja els serveis de recollida d'escombraries

El consell tramitarà dos concursos, l’un per al porta a porta i l’altre per a les illes de contenidors || S’ha d’accelerar la tramitació perquè la concessió amb l’adjudicatària actual expira a l’octubre

Contenidors d’Almacelles, a la imatge, que se sumarà parcialment al sistema d’illes.

Contenidors d’Almacelles, a la imatge, que se sumarà parcialment al sistema d’illes.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell del Segrià ha convocat els trenta-tres consellers en un ple el dia 4 d’agost per aprovar les clàusules que han de definir els concursos per portar a terme el servei de recollida d’escombraries pels sistemes d’illes de contenidors i porta a porta.

L’actual empresa adjudicatària, FCC, presta el servei mitjançant una pròrroga que expira a l’octubre, i per això el consell ha d’accelerar la tramitació de la licitació per aconseguir un nou gestor.

No obstant, demà, durant el consell d’alcaldes, s’informarà sobre les clàusules dels concursos i la setmana vinent es debatrà en la comissió de Medi Ambient perquè siguin aprovades pel ple de divendres 4 d’agost.

La setmana que ve es debatran les clàusules dels concursos en la comissió de Medi Ambient

Precisament, aquesta setmana el consell ha remès als quinze municipis que han optat per les illes de contenidors el conveni en el qual els municipis deleguen a l’ens comarcal la prestació d’aquest servei.

Es tracta de quinze ajuntaments que es van desmarcar del porta a porta que promou el consell, i que són Aitona, Albatàrrec, Alpicat, Alfés, Alcanó, Alcoletge, Benavent, Gimenells, Rosselló, Vilanova del Segrià, Vilanova de la Barca, Torres de Segre, Torrefarrera, Torre-serona i Almacelles.

Precisament aquest darrer municipi s’ha sumat a les illes de contenidors en les últimes setmanes, ja que la recollida d’escombraries la gestiona directament l’ajuntament, encara que una part serà delegada al consell.

Fer la recollida amb les illes de contenidors comportarà un cost “similar” a l’actual i la intenció és anar augmentant el reciclatge fins als índexs que estipula la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, el cost del sistema convencional dels contenidors agrupats per illes serà de més d’1,2 milions d’euros, preu que inclou el cànon de residus, el canvi de contenidors, la gestió i el cost de tractament. Suposarà entre 42 i 45 euros per habitant i any, mentre que la recollida porta a porta ascendiria a 57 euros per habitant i any. El primer any, es preveu reciclar un 32,39% de les escombraries i arribar després al doble del percentatge actual, que ara és del 21% (un dels més baixos de Catalunya). 

Tanmateix, el consell del Segrià preveu ingressar amb la implantació del porta a porta fins a 871.308 euros a través dels retorns de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per gestió de les escombraries i la venda de vidre, paper i envasos. Aquests ingressos compensarien els costos de recollida (2,4 milions d’euros) i de tractament (més de 300.000 euros).

Dades i claus

  • 1,2 milions d’euros. El cost de la recollida amb illes de contenidors als quinze municipis serà de més d’1,2 milions.
  • 2,4 milions d’euros. El porta a porta costarà 2,4 milions, encara que aquesta prestació es portarà a terme a vint-i-dos municipis.
  • Empresa adjudicatària. L’empresa que actualment presta el servei, FCC , ho fa amb una pròrroga que expira a l’octubre.
  • 21% de reciclatge actual. Amb els dos sistemes, es preveu augmentar el reciclatge a un 32,4% el primer any. Ara és un dels més baixos.
  • Ingressos per bona gestió. El consell preveu ingressar fins a 871.308 euros amb els retorns de l’ARC per bona gestió i la venda de vidre, paper i envasos.
tracking