SEGRE

ENERGIA

Rebuig al Jussà i Osca al ressorgiment de la MAT i preparen noves protestes

Alcaldes del Pallars es reafirmen en el rebuig i la plataforma farà mobilitzacions

Una torre sense cables de l’antiga autopista elèctrica, amb nius de cigonya, a Castejón del Puente.

Una torre sense cables de l’antiga autopista elèctrica, amb nius de cigonya, a Castejón del Puente.PLATAFORMA UNITARIA CONTRA LA AUTOPISTA ELÉCTRICA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ressorgiment de la línia de molt alta tensió (MAT) del Pallars arran de la declaració ambiental favorable a la subestació d’Isona va sorprendre aquest dimecres els alcaldes del Jussà, que es van reafirmar en l’oposició a aquesta infraestructura, que abasta 147 km entre aquesta comarca i Osca. La plataforma contra l’autopista elèctrica va avançar noves mobilitzacions.

El vistiplau de l’Estat a la subestació elèctrica que Red Eléctrica de España (REE) projecta a Isona, i que suposa el primer pas per a la línia de molt alta tensió (MAT) del Pallars, després de dos anys en suspens, ha agafat per sorpresa tant les institucions del Jussà com la plataforma contrària a aquesta infraestructura.

Uns i d’altres van ratificar aquest dimecres l’oposició a la instal·lació de grans torres elèctriques i de 147 quilòmetres de cables de 400 kV entre aquesta comarca i Osca. Consells i alcaldes plantejaran noves al·legacions i recursos, mentre que l’entitat que engloba consistoris i veïns de Lleida i Osca convocarà noves mobilitzacions a partir de l’agost.

El president del consell del Jussà i alcalde d’Isona, Constante Aranda, va valorar que, si REE construeix la subestació, “després li serà més fàcil justificar la MAT i obtenir-ne l’autorització”. L’empresa preveu construir la subestació aquest any i ha accelerat els tràmits renunciant de forma temporal a la resta del projecte, que la planificació l’Estat ajorna més enllà del 2020.

Tanmateix, la mateixa firma va corroborar la intenció de reprendre’l a curt termini. L’alcalde de Tremp, Joan Ubach, va afirmar que “seguirem amb la lluita” que va començar mentre ell ocupava la presidència del consell. “La nostra postura en contra no ha canviat”, va recalcar.

El primer edil de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, va recordar que el traçat passa a prop del poble de Vilamolat i perjudicaria l’entorn del castell i la col·legiata, “després d’una gran inversió i anys d’esforços per restaurar-los”. Josep Terré, alcalde de Llimiana, va assenyalar que el seu municipi és el “menys afectat” per la MAT, ja que només inclou un extrem del terme, lluny de zones habitades. Va afegir que, si bé el consistori no hi està a favor ni en contra, se “solidaritzarà” amb la posició de la comarca.

Aquest diari va intentar sense èxit obtenir la versió de l’alcade de Gavet de la Conca. Tampoc s’hi ha pronunciat la Generalitat, que va emetre anys enrere un informe contrari al tram del Jussà. La plataforma unitària contra l’autopista elèctrica s’havia mobilitzat en els últims mesos contra el projecte per repotenciar la línia entre la Pobla i Foradada del Toscar.

Ara inclourà la MAT en les seues accions de protesta, que inclouen contactes aquesta setmana al Parlament i una assemblea a Tremp. L’entitat identifica aquests i altres projectes de línies al Pirineu com a ramals de la futura autopista elèctrica prevista entre França i Espanya a través de Sabiñánigo.

Precisament, la MAT del Pallars preveu aprofitar torres construïdes als anys noranta per a l’autopista elèctrica Aragó-Cadelh e las Penas, frustrada per sentències judicials.

alcaldes contraris a la línea de Molt Alta Tensió

  • Constante Aranda.

Isona y presidente del consell comarcal.

«Si Red Eléctrica construeix la subestació, li serà més fàcil justificar més tard la MAT i aconseguir que l’autoritzin. Contactaré amb els municipis afectats per decidir què cal fer»

  • Joan Ubach.

Tremp.

«La nostra postura no ha canviat, continuem oposant-nos a aquesta línia de molt alta tensió. Seguirem amb aquesta lluita i presentarem al·legacions i recursos»

  • J. M. Mullol.

Castell de Mur.

«La línia passaria a prop del castell i la col·legiata de Castell de Mur. Tindria un fort impacte paisatgístic després d’un gran esforç per restaurar aquest conjunt històric»

Una torre sense cables de l’antiga autopista elèctrica, amb nius de cigonya, a Castejón del Puente.

Una torre sense cables de l’antiga autopista elèctrica, amb nius de cigonya, a Castejón del Puente.PLATAFORMA UNITARIA CONTRA LA AUTOPISTA ELÉCTRICA

tracking