SEGRE

INFRAESTRUCTURES

L'aeroport de la Seu, sense vols regulars, acull cent operacions comercials en nou mesos

Creix l’activitat dels aerotaxis de vuit places en trajectes dins d’Europa, amb una previsió d’uns 40 aquest estiu || Comencen aquesta setmana les obres per a la construcció de dos hangars més

L’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell, durant una jornada de portes obertes al maig.

L’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell, durant una jornada de portes obertes al maig.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aeroport de la Seu d’Urgell no compta entre els seus clients amb companyies aèries que operin vols regulars des que va reobrir com a instal·lació pública comercial el gener del 2015. Tanmateix, sí que registra un altre tipus d’activitat comercial i, segons la Generalitat, titular de les instal·lacions, va a l’alça.

La taula estratègica de l’aeroport va informar en la seua última reunió que en els cinc primers mesos de l’any les instal·lacions que la Seu d’Urgell comparteix amb Andorra van acollir cinquanta-quatre operacions comercials, davant les set de l’any anterior durant el mateix període.

Aquesta xifra es refereix només a les operacions portades a terme per aerotaxis, que tenen com a perímetre d’operacions diverses destinacions europees, i bona part dels clients són andorrans.

Però les instal·lacions tenen més activitat. Fonts de la conselleria de Territori van assenyalar aquest dijous que, en paral·lel als vols comercials, destaquen de forma remarcable les operacions de les dos escoles de vol amb seu a l’aeroport de la Seu; l’activitat d’Helitrans Pyrinées, que compta amb mig centenar de treballadors i està a punt de construir el seu segon hangar; la de Servicios Aéreos del Pirineo, de mecànica de turbines i pistons, i la de transport sanitari, una de les principals activitats de la qual és el trasllat d’òrgans per a trasplantaments.

El conjunt d’aquesta activitat va sumar l’any 2016 fins a 3.584 operacions, un 66% més que l’any anterior. Pel que fa a les operacions comercials, Territori calcula que aquest estiu n’hi haurà unes quaranta més, per la qual cosa al finalitzar el tercer trimestre de l’any s’assoliran gairebé el centenar d’operacions.

A més a més, el conjunt de les activitats es van saldar amb un volum de viatgers de 1.338 durant els cinc primers mesos d’aquest any 2017, una xifra que inclou tant els passatgers com els alumnes de les escoles d’aviació, mentre que l’any passat, durant el mateix període, van ser 1.124. Això suposa que s’han incrementat un 19 per cent.

A partir d’avui divendres, està previst, així mateix, que comencin les obres de construcció de dos nous hangars, mentre que s’han adquirit dos solars més per a la construcció d’uns altres dos.

dades i claus

  • 94 vols comercials. Van ser 54 vols d’aviació comercial del gener al maig i se’n preveuen 40 més aquest estiu.
  • 3.584 operacions en total. El conjunt de l’activitat va sumar l’any passat 3.584 operacions, un 66% més que el 2015. 
  • Vols. Hi ha més de 10 operacions comercials al mes, a les quals se suma almenys l’activitat de les escoles de vol.
  • Empreses. Hi ha 6 empreses a l’aeroport: Helitrans Pyrinées; TSA, amb taxis per a 8 viatgers; PF Center i la Plana (escoles), Pipistrel i Servicios Aéreos del Pirineo.
  • Operadores. Només l’agència de viatges Regina va operar vols xàrter per a turistes a la Seu.

Heliport d’emergències les 24 hores Un dels pròxims projectes que incorporarà l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell és la construcció d’un heliport per a emergències que funcionarà les vint-i-quatre hores del dia. Aquestes instal·lacions se sumaran a les altres de la província de Lleida on es podrà operar també de nit en el cas de trasllats sanitaris. El projecte s’està redactant i servirà per tenir transport medicalitzat dia i nit al Pirineu.

tracking