SEGRE

RESIDUS

Cinc comarques amplien el porta a porta fins als 49 municipis i els 75.000 lleidatans

El consell del Segrià recorre al crèdit per finançar la implantació del servei de recollida d’escombraries || La Segarra planteja retirar els contenidors a totes les localitats per iniciar un nou mètode

Recollida porta a porta de les escombraries orgàniques a Sort, quan van començar a prestar el servei.

Recollida porta a porta de les escombraries orgàniques a Sort, quan van començar a prestar el servei.C.C.P.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cinc comarques de Lleida ampliaran el sistema de recollida d’escombraries porta a porta fins als 49 municipis, que sumen uns 75.000 habitants. El Segrià, el Solsonès i l’Urgell segueixen els passos de la Segarra i el Sobirà, comarques pioneres a implantar aquest mètode. Des de fa quinze anys, Guissona, Cervera, Sant Guim de Freixenet i Torà utilitzen aquest sistema, que pròximament s’ampliarà a Sanaüja i Sant Ramon, i el consell de la Segarra projecta aplicar un nou mètode a la comarca que permeti la retirada dels contenidors tradicionals deixant-hi només el de vidre.

Segons va explicar el president del consell, Xavier Casoliva, en aquestes poblacions instal·laran uns compostadors per a la matèria orgànica, mentre que, per a la retirada dels voluminosos, el plàstic i el residu inert, es concretaran calendaris de recollida i punts determinats per deixar-los. Per la seua banda, el Sobirà va començar a aplicar-lo a tota la comarca, excepte a Baix Pallars, el març del 2015.

Precisament, el Segrià preveu aprovar a començaments d’agost la licitació dels concursos per portar a terme el servei de recollida d’escombraries, per al sistema d’illes de contenidors (a quinze municipis) i el porta a porta (a vint-i-dos municipis).

En aquest sentit, l’ens comarcal ha recorregut al crèdit per finançar el cost de la inversió necessària per al desplegament d’aquests serveis. El préstec sol·licitat ascendeix a 4,1 milions, dels quals 3,2 estaran destinats a la compra de contenidors del sistema d’illes i prop d’un milió d’euros, per al porta a porta, que a l’Urgell i el Solsonès s’aplica en alguns municipis.

La Segarra, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell preveuen implantar el sistema porta a porta a més localitats

A l’Urgell són Castellserà i Verdú, mentre que Agramunt ho està estudiant i Belianes ha mostrat cert interès a començar els tràmits per fer-ho. Al Solsonès, Sant Llorenç de Morunys fa temps que utilitza el porta a porta i Solsona i el nucli urbà d’Olius ho faran en un futur pròxim. Així mateix, el Jussà no descarta aplicar-lo i està en converses per realitzar una prova pilot per estudiar la seua implantació a la comarca

Les Garrigues té un contracte recent per fer la recollida de residus mitjançant el sistema de les illes de contenidors i a la Noguera també aposten per les illes. Així mateix, a l’Alt Urgell, el Pla d’Urgell, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça no s’han plantejat la possibilitat d’implantar-lo, encara que en aquesta última ho estan estudiant, perquè creuen que seria viable aplicar el porta a porta a Vilaller.

dades

  • 32,2% reciclatge. Segons dades del departament de Territori, el reciclatge a la província se situa en el 32,2%.
  • 184.219 tones d’escombraries. El 2015 es van generar 184.219 tones d’escombraries urbanes a la demarcació.
  • 1,19 Quilos per habitant i dia. Cada dia es generen 1,19 quilos d’escombraries per habitant a les comarques de Lleida.

detalls

  • Segrià. Implantarà el porta a porta en vint-i-dos municipis. El ple del consell aprovarà les bases del concurs de la gestió en la sessió del 4 d’agost.
  • Noguera. La Noguera descarta aquest sistema i a l’octubre instal·larà illes de contenidors.
  • Pla d’Urgell. No hi ha municipis que utilitzin el porta a porta i no es plantegen implantar-lo.
  • Urgell. L’apliquen a Castellserà i Verdú, Agramunt estudia fer-ho i Belianes s’hi ha mostrat interessat. A Tàrrega i Anglesola, s’hi han habilitat més illes de contenidors.
  • Segarra. Pionera a aplicar-lo, ho fa a Guissona, Cervera, Sant Guim i Torà, i preveu ampliar-lo a Sanaüja i Sant Ramon.
  • Pallars Jussà. Es troben actualment buscant un poble per realitzar-hi una prova pilot per després implantar- lo a la comarca.
  • Pallars Sobirà. Va ser pionera al Pirineu a implantar el sistema el març del 2015, tret de Baix Pallars.
  • Alt Urgell. Encara no s’han plantejat la possibilitat de recollir les escombraries porta a porta.
  • Val d’Aran. A pesar que ha realitzat proves en establiments, encara no l’aplica a cap municipi.
  • Alta Ribagorça. Estan estudiant el sistema per si algun municipi demana aplicar-lo.
  • Les Garrigues. Actualment, té un contracte per impulsar les illes de contenidors i podria fer-ho a partir del 2020.
  • Solsonès. Sant Llorenç de Morunys ja l’aplica i Solsona i el nucli urbà d’Olius ho faran en el futur.

Inversió de 855.000 euros per seleccionar la fracció orgànica L’Agència Catalana de Residus (ACR) ha tret a contractació per 855.000 euros els serveis de caracterització de la fracció orgànica (FORM) a tots els municipis que tinguin implantada la recollida selectiva d’aquesta fracció. A Lleida, aquestes caracteritzacions es faran a les plantes de Montoliu, Tremp, Tàrrega, Sort, la Seu d’Urgell i Clariana del Cardener. Aquest servei permet conèixer el percentatge d’impropis (plàstics, metalls, bolquers) i la qualitat de la fracció orgànica. Els ens locals poden saber si hi ha sistemes de recollida més eficients i quines actuacions específiques poden aplicar per tal d’obtenir una millor qualitat d’aquesta fracció. La presència d’aquests impropis en la fracció orgànica (FORM) dificulta el tractament i avaluació en compost. Els municipis necessiten saber la qualitat del FORM per tenir dret al retorn del fons del gestió del cànon.

tracking