SEGRE

SEGURETAT

Lles paga als pirates informàtics i recupera arxius segrestats

L’ajuntament va patir un atac cibernètic al juliol, el segon a un consistori a Lleida || Dos setmanes paralitzat perquè només tenia accés al correu electrònic

Una pantalla de l’ajuntament de Rialp després de l’encriptació.

Una pantalla de l’ajuntament de Rialp després de l’encriptació.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’activitat a l’ajuntament de Lles de Cerdanya recupera a poc a poc la normalitat després de l’atac cibernètic informàtic que va patir el 10 de juliol passat. El consistori va recuperar dilluns passat (dia 24) una part de la informació i els arxius municipals dels ordinadors després de pagar als pirates informàtics que els van segrestar, segons fonts pròximes al procés.

L’equip de govern no va tenir cap altra opció per recuperar el gran nombre d’informació municipal, ja que es trobava amb l’agreujant de no disposar de còpies de seguretat recent i no podia mantenir l’ajuntament paralitzat.

Després de l’atac cibernètic, només podia accedir al correu electrònic i no disposava dels documents necessaris per realitzar tràmits perquè es trobaven segrestats pels delinqüents. Malgrat pagar pel xantatge, no existeix la garantia de recuperar la informació per complet.

I és que l’ajuntament sospita que encara els falten arxius. Per això, treballa de forma paral·lela amb altres administracions, com la Diputació o la Generalitat per poder recuperar així el major nombre possible de documents.

L’alcalde, Andreu Grau, va explicar aquest dilluns que si bé han estat paralitzats durant dos setmanes, “la situació podia haver sigut pitjor si ens hagués succeït en una altra època de l’any”. “Hem passat moments de nervis però el fet de no haver coincidit amb el tancament del trimestre o l’entrega de cap projecte important ha jugat al nostre favor”, va opinar.

L’empresa especialitzada encarregada del sistema informàtic municipal treballa, va explicar Grau, per recuperar el màxim de documents. Mentrestant, la investigació dels Mossos d’Esquadra continua en marxa.

altres casos

  • Les còpies de seguritat, les claus. L’ajuntament de Rialp va ser el primer cas a patir un atac cibernètic conegut en una administració local a Lleida, concretament a mitjans d’abril, però van poder solucionar el problema gràcies a les còpies de seguretat que havien fet des de l’empresa encarregada del manteniment informàtic. A Rialp, encara que tots els arxius seguien als ordinadors, era impossible accedir-hi perquè estaven encriptats. Van rebre un correu electrònic titulat “Factura Carmen” que, al moment d’obrir-lo, va act ivar un programa d’encriptació.

Els Mossos aconsellen no pagar als pirates Els Mossos d’Esquadra recomanen que davant de segrestos informàtics no es realitzi cap pagament als delinqüents, perquè això no vol dir que es recuperin tots els arxius, com sembla que ha sigut el cas de l’ajuntament de Lles. Així mateix, demanen que quan es rebi un correu electrònic de procedència dubtosa o desconeguda s’elimini directament sense obrir per tal d’evitar riscos innecessaris.

tracking