SEGRE

MEDI AMBIENT

El reciclatge retrocedeix a Lleida al generar més brossa per l'augment del consum en dos anys

La producció de residus urbans creix a un ritme superior que el de la recollida selectiva || El Sobirà, segona comarca que més recicla a Catalunya i d’altres canviaran aquest any la seua gestió de residus.

Les instal·lacions de compostatge d’escombraries orgàniques del Pallars Sobirà a Sort.

Les instal·lacions de compostatge d’escombraries orgàniques del Pallars Sobirà a Sort.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El reciclatge retrocedeix a Lleida després d’estancar-se el 2016. El volum d’escombraries urbanes ha crescut gairebé un deu per cent, al passar de 184.219 tones el 2015 a 204.454 l’any passat. Així es desprèn de l’estadística anual de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que atribueix aquest increment a la recuperació econòmica i a l’augment del consum.

Per la seua part, el volum de rebutjos recuperats a través de la recollida selectiva ha augmentat també, però ho ha fet a un ritme inferior que només arriba al 8%. En conseqüència, el percentatge d’escombraries reciclades se situa en una mica més d’un 31% de tota la que tiren els veïns de les comarques lleidatanes, després d’haver superat el 32% l’any passat. La mitjana catalana és del 38,5%.

El Pallars Sobirà lidera el reciclatge a Lleida i se situa com la segona comarca que més recicla a Catalunya (només darrere d’Osona) tan sols dos anys després d’implantar la recollida porta a porta. Des del 2015 ha passat de recuperar un 30% de la brossa a un 54,9%.

S’avança així tres anys a l’objectiu europeu d’assolir un 50% de reciclatge el 2020. També ho aconsegueix la Segarra, que recupera el 50,8% dels rebutjos urbans, mentre que l’Alt Urgell acaricia ja aquesta meta amb un 49,6%, segons dades de l’ARC. Cap d’aquestes tres comarques es dóna per satisfeta i els respectius consells treballen per millorar la gestió de les escombraries.

El Sobirà projecta nous equipaments per completar el desplegament del porta a porta; la Segarra estén el seu sistema de xips per identificar cubells de recollida, i l’Alt Urgell assaja des del maig un sistema pioner per assegurar un ús correcte dels contenidors basat en una app de telefonia mòbil. A l’extrem oposat, tres de les comarques que menys reciclen a Lleida i Catalunya preparen canvis aquest any en la recollida de residus.

El Segrià, que recupera sols el 24,36% de les escombraries, haurà d’adjudicar aquesta tardor un sistema mixt amb porta a porta i illes de contenidors; la Noguera (26,73%) també ha tret a concurs la recollida, i les Garrigues (28,55%) haurà de reciclar més abans de portar la brossa al Pla d’Urgell.

catalunya i les comarques de lleida

  • Lleu retrocés a Catalunya. Catalunya va generar 3,7 milions de tones d’escombraries, de les quals el 38,5% correspon a recollida selectiva. Són 1,4 milions de tones que, segons l’ARC, suposen una lleugera disminució respecte a l’any passat. Tanmateix, l’ens de la Generalitat va destacar que el repunt en la producció d’escombraries es manté per sota del creixement del PIB, per la qual cosa va concloure que la tendència suggereix una evolució devers un model de gestió “més sostenible”.
  • El cost de no reciclar creix. Cada tona d’escombraries sense reciclar a l’abocador es penalitza amb un cànon de la Generalitat el cost del qual augmenta cada any. Ha passat de 19 a 30 euros i la previsió del Govern és que assoleixi els 47 euros el 2020.
  • Problemes per al reciclatge. L’ARC esmenta la sostracció de materials dels contenidors de recollida selectiva com un factor que redueix les xifres de reciclatge a Catalunya.
  • La important millora d’Aran. L’ARC va destacar que la millora en la recollida selectiva a Aran, en especial la de brossa orgànica, ha permès passar en quatre anys d’un 29% de reciclatge a un 47%.
  • App pionera a l’Alt Urgell. Veïns de l’Alt Urgell participen des del maig en una prova pilot de quatre mesos per assegurar un ús correcte dels contenidors. Així, s’identifiquen al dipositar escombraries mitjançant una aplicació de telefonia mòbil. 
  • Brossa del Pirineu a Andorra. La Generalitat vol tancar l’abocador de la Cerdanya i el de l’Alt Urgell per portar la brossa de les dos comarques a la incineradora de la Comella a Andorra. El Principat, al seu torn, compostarà escombraries orgàniques a l’Alt Urgell.
  • Compte enrere a les Garrigues. Amb l’abocador copat, el consell podrà fer una ampliació amb una vida útil d’uns quants anys, un temps que haurà d’invertir a millorar el reciclatge i reduir així els costos quan arribi el moment de portar les escombraries a l’abocador del Pla d’Urgell.
  • Plans i oposició al Sobirà. El Pallars Sobirà projecta una planta de transferència de residus a Esterri per reduir costos i estendre el porta a porta a altres pobles de la comarca. Per fer-ho, busquen ajuts del Govern. El ple del consell ha rebutjat dos vegades apujar el rebut de les escombraries.
  • Per sobre de la mitjana. El Pallars Sobirà (54,9%), la Segarra (50,8%), Aran (47,08%), l’Alt Urgell (49,6%) i el Pla (44,53%) superen la mitjana de reciclatge de Catalunya, del 38,5%.
  • Vuit per sota de la mitjana. Per sota de la mitjana catalana se situen la Cerdanya (la comarca catalana que menys recicla, amb un 23,68%), el Segrià (24,36%), la Noguera (26,73%), les Garrigues (28,55%), el Pallars Jussà (30,77%), el Solsonès (35,76%), l’Urgell (37,21%) i la Ribagorça (38,34%).

Concursos per renovar la gestió de residus del Segrià i la Noguera El consell del Segrià sotmetrà divendres a l’aprovació del ple els concursos per a la recollida porta a porta en 22 municipis i un sistema d’illes de contenidors en uns altres quinze. Els plecs, presentats dilluns en la comissió de Medi Ambient, preveuen un cost màxim de 27 milions durant sis anys, per bé que el consell preveu reduir-lo al millorar el reciclatge, tant a l’obtenir ingressos per recuperar materials com per reduir el pagament del cànon de l’abocador. El concurs del Segrià arriba després que el consorci de residus que integren la Generalitat, el consell i la Paeria adjudiqués a la UTE de Romero Polo i Valoriza l’ampliació de l’abocador de Montoliu, un contracte a l’espera de resolució de recursos davant del Tribunal de Contractes del Sector Públic. Per la seua part, la Noguera ha rebut ofertes de cinc grups d’empreses que opten a adjudicar- se la recollida amb illes de contenidors.

La Segarra estén els xips per identificar cada cubell de brossa Els cubells de recollida d’escombraries porta a porta del poble de Torà tenen des del passat cap de setmana un xip que identifica el propietari de cada un. Així ho va anunciar ahir el consell de la Segarra, que va indicar que és el segon poble de la comarca que incorpora aquests dispositius després de la prova que va posar en marxa mesos enrere a Sant Guim de Freixenet. La recollida per part dels veïns va estar precedida d’una conferència a la sala de plens per explicar les millores que haurà de suposar aquest sistema en el reciclatge, a la qual van assistir mig centenar de veïns. Hi van explicar que l’objectiu és bonificar el rebut de les escombraries als qui més reciclin. L’ens comarcal preveu estendre els xips a Cervera i Guissona aquesta tardor i instal·lar-los en els cubells de Sant Ramon i Sanaüja el 2018. Val a assenyalar que el Segrià preveu aplicar-los des del principi als pobles amb recollida porta a porta.

tracking