SEGRE

FERROCARRIL

Adif invertirà en deu estacions de Lleida sols 42.000 € després d'anys de deixadesa

Anuncia un pla de millora en 443 instal·lacions rurals per 2,1 milions a tot l’Estat

Reparació d’un talús a la línia, a prop de l’accés a Llimiana.

Reparació d’un talús a la línia, a prop de l’accés a Llimiana.ESTER PIRÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) va anunciar aquest dimecres un pla extraordinari d’inversions per a les seues estacions, que n’inclou una desena a les dos línies que uneixen Lleida i Barcelona a través de Manresa i Tarragona, totes tancades. L’organisme només preveu gastar 42.000 euros entre totes des d’aquest any fins al vinent.

Deu estacions de les línies regionals de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) a Lleida seran objecte de millores entre aquest any i el 2018, però el pressupost per a treballs de neteja, pintura, electricitat i maçoneria en aquestes instal·lacions, tancades des de fa anys, es limitarà a només 42.000 euros.

Així ho van confirmar fonts d’aquest organisme, que van puntualitzar que l’única finalitat d’aquestes intervencions és la conservació d’aquests immobles. S’emmarquen en un pla extraordinari anunciat aquest dimecres que preveu actuacions en més de quatre-centes estacions a tot Espanya, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros.

El pla d’Adif inclou seixanta-dos estacions a tot Catalunya. Entre aquestes, es troben les de les Borges Blanques i Juneda, totes dos a la línia que uneix Lleida amb Tarragona i Barcelona. A la línia de Manresa, preveu actuacions a les d’Anglesola, Bell-lloc, Bellpuig, Castellnou de Seana, Cervera, Golmés, Mollerussa i Tàrrega.

A la capital de l’Urgell, els grafitis que cobrien l’estació a començaments d’aquest any han desaparegut sota una capa recent de pintura. A la capital del Pla d’Urgell, en canvi, les pintades són pertot arreu i dificulten, fins i tot, consultar els horaris d’entrada i sortida dels trens. Val a recordar que l’ajuntament de Mollerussa ha plantejat a Adif la cessió d’aquest immoble per a usos socials.

El pla d’inversions planteja actuacions com ara repintar parets, reparar teulades i façanes, reposar senyals i vidres danyats, adequar instal·lacions elèctriques i podar la vegetació a l’entorn dels edificis, entre d’altres.

Usuaris de les línies de trens regionals de Lleida coincidien aquest dimecres a afirmar que el deteriorament i la deixadesa a la majoria de les estacions tancades ofereix una mala imatge d’aquest servei. “No espero que hi posin un bar, però almenys hi hauria d’haver uns lavabos, a l’estació”, valora Teresa Farré, veïna del Poal que esperava aquest dimecres un tren a l’estació de Mollerussa, informa Ester Piró.

A Tàrrega, una altra usuària de la línia de Manresa, Asunción Perera, va apuntar que millorar l’aspecte de l’estació “fins i tot fa més atractiu desplaçar-se amb tren”. No obstant, creu que el vandalisme pot tornar a deixar en res aquesta millora, si no va acompanyada de vigilància. “Si cal, que hi posin càmeres per evitar més gamberrades”, conclou.

Les dades

  • 443 estacions a Espanya. El pla d’Adif preveu actuacions a 443 estacions de mida petita de la xarxa convencional.
  • 2,1 milions d’euros. És la quantitat que el pla preveu invertir entre aquest any i el 2018 en el conjunt d’Espanya.

Els usuaris

Com valora l'estat de les estacions?

Teresa Farré, Mollerussa:

«La de Mollerussa està en un estat deplorable. Costa mirar els horaris perquè estan darrere de vidres pintats i bruts.»

Asunción Perera, Tàrrega:

«A Tàrrega, han netejat, era necessari. Ara s’ha de conservar i posar-hi càmeres, si cal, per evitar més gamberrades.»

Ferrocarrils assegura els talussos de la línia de la Pobla a la zona d’Àger Una empresa especialitzada porta a terme aquestes setmanes treballs de renovació i consolidació de talussos al llarg de la línia de la Pobla. L’operació es va licitar en tres lots que ascendeixen a un import de 418.295 euros i se suma a les altres dos de renovació i millora dels túnels i les vies. La previsió de l’empresa pública de la Generalitat és que aquests treballs estiguin llestos al finalitzar l’any. Les actuacions consisteixen a instal·lar barreres dinàmiques als talussos que hi ha a prop de l’estació d’Àger. A més, es col·locaran xarxes de contenció i perns d’ancoratge. A la imatge, operaris col·locant aquests elements al talús que hi ha a prop del túnel situat en el quilòmetre 62 de la línia.

Reparació d’un talús a la línia, a prop de l’accés a Llimiana.

Reparació d’un talús a la línia, a prop de l’accés a Llimiana.ESTER PIRÓ

Reparació d'un talús a la línia, a prop de l'accés a Llimiana.

Reparació d'un talús a la línia, a prop de l'accés a Llimiana.

tracking