SEGRE

TRIBUNALS

Obliguen un club de Soses a donar d'alta a la Seguretat Social 9 prostitutes

El TSJC hi veu relació laboral perquè les dones es queden part de les consumicions

Vista general del Club Venus, situat a l’N-II, al terme municipal de Soses.

Vista general del Club Venus, situat a l’N-II, al terme municipal de Soses.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga un local de cites de Soses, el Club Venus, a donar d’alta a la Seguretat Social nou prostitutes que treballen al local. El tribunal es basa en el fet que, malgrat que no hi ha un contracte, les dones tenen un horari fix i reben de l’empresa part de les consumicions dels clients.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat un club de cites del terme municipal de Soses a donar d’alta a la Seguretat Social nou prostitutes que treballen al local, situat a la carretera N-II.

El tribunal ho justifica al·legant que, a pesar que no hi ha un contracte de treball (com és habitual en aquesta activitat, malgrat les reclamacions de les treballadores), la relació laboral existeix, perquè l’empresa els paga una part de les consumicions dels clients.

És habitual que les treballadores de locals de cites no tinguin contracte laboral amb l’empresa

La sentència del TSJC en confirma una altra de dictada pel Jutjat Social 1 de Lleida arran d’un control que van portar a terme inspectors de la Seguretat Social al Club Venus l’abril del 2012. Segons la sentència, en aquella visita, els inspectors van comprovar que hi havia nou dones al local i que els van manifestar que cobraven per les copes que consumien els clients.

Si la consumició valia 32 euros, 20 euros eren per a elles i 12, per a l’empresa, per exemple. Així mateix, van assenyalar que prestaven serveis de prostitució de forma voluntària i que no hi havia cap contracte de treball formal, encara que sí que tenien un horari i que estaven obligades a complir-lo.

La sentència afirma que les treballadors entraven a les cinc de la tarda i sortien a dos quarts de quatre de la matinada durant els feiners, jornada que s’allargava fins a les cinc de la matinada durant el cap de setmana. A més, deien que tenien un dia de descans.

Durant l’entrevista amb els inspectors, també van assenyalar que les que vivien al club pagaven 55 euros a l’empresa en concepte d’allotjament, menjar, neteja i planxa. Per al TSJC, la relació laboral existeix perquè la recepció dels honoraris “no està pagada directament pels clients”, sinó que, afegeix, “són percebuts de part de l’empresa”, que organitza el treball i de la qual depenen les treballadores.

Legislació

  • Una activitat “alegal” si és voluntària i no implica menors. La prostitució no es persegueix a Espanya si s’exerceix de forma voluntària i no implica menors d’edat. En aquest cas, no és un delicte, però sí que pot ser sancionada per la via administrativa. En canvi, el Codi Penal sí que castiga el proxenetisme (si hi ha obligació per exercir aquesta activitat) i eleva a delicte conductes relacionades amb la llibertat sexual. També seria il·legal en el cas que es practiqui de forma voluntària però es faci en locals o en pisos que no tenen llicència. L’any passat, els Mossos d’Esquadra van registrar quatre denúncies per inducció a la prostitució a les comarques de Ponent, la mateixa xifra que durant els cinc primers mesos del 2017. Hi va haver quatre detinguts l’any 2016.

Presència de la prostitució a la carretera La presència de prostitutes a les carreteres en vies d’accés a la ciutat de Lleida, gairebé eradicada en els últims anys, torna a ser relativament habitual a la carretera de Tarragona, a prop de l’encreuament amb la variant sud, com ja va publicar SEGRE el passat 22 de juliol. Veïns dels Magraners van corroborar aquest fet i agents de la Urbana ja han anat a la zona per advertir que l’exercici de la prostitució a la via pública està prohibit. El repunt d’aquesta activitat, després d’una caiguda durant els anys de la crisi, ha causat una ofensiva per part de la Urbana per tornar a eradicar aquesta pràctica de la via pública. Aquesta mateixa setmana, la Policia Local va posar una multa a una dona per exercir la prostitució a l’Ll-11. No obstant, aquesta presència ja no és tan important com abans a causa de les sancions i les ordenances municipals, que han tingut un important efecte dissuasiu. Lleida ciutat va aprovar aquesta ordenança el 2009 i la van seguir municipis com els Alamús, Alcoletge, Almacelles i Alcarràs. Així mateix, hi ha una directiva que permet als Mossos d’Esquadra multar les prostitutes per oferir els seus serveis sexuals a les carreteres i als clients per contractar-les. Tanmateix, la imposició de multes a les comarques lleidatanes ha estat escassa i en la majoria dels casos no arriben a pagar-se.  Un informe publicat el 2015 assenyalava que, en menys de deu anys, havia descendit de 40 a 10 el nombre de prostíbuls amb llicència a les comarques del pla de Lleida. Es calcula que unes 300 dones treballen en aquests locals, a les quals calia sumar un altre mig miler per lliure. Un altre punt de discòrdia són els pisos sense llicència. A Lleida, els veïns del Barri Antic fa anys que denuncien una proliferació d’aquests pisos.

Vista general del Club Venus, situat a l’N-II, al terme municipal de Soses.

Vista general del Club Venus, situat a l’N-II, al terme municipal de Soses.AMADO FORROLLA

tracking