SEGRE

MEDI AMBIENT

Andorra rep 500 tones al mes d'escombraries de Lleida

Procedent de la Cerdanya i s’hi sumarà la de l’Alt Urgell a partir de l’any que ve || Per incinerar-la a la planta de la Comella

Un camió carrega brossa a Bellver per traslladar-la a Andorra.

Un camió carrega brossa a Bellver per traslladar-la a Andorra.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Prop de 500 tones de residus, una mitjana de 120 tones a la setmana, és el balanç del primer mes de conveni entre el consell comarcal de la Cerdanya i el Govern d’Andorra que permet des del passat 4 de juliol el trasllat dels residus dels disset ajuntaments de la Cerdanya fins al forn incinerador de la Comella, a l’altre costat de la frontera hispanoandorrana.

De moment, els viatges els realitzen tres dies a la setmana, els dilluns, dimarts i dijous, amb una mitjana de dos viatges al dia. La resta de la setmana o els caps de setmana continuen utilitzant l’abocador comarcal de Bellver i que està ja acollint les últimes tones de residus per poder ser clausurat aquest setembre.

La previsió és que a l’octubre el nou sistema estigui ja a ple rendiment i els viatges a Andorra siguin diaris de dilluns a divendres, segons fonts de l’empresa Restauració d’Espais Naturals, encarregada de la gestió de l’abocador de la Cerdanya.

L’objectiu llavors serà exportar unes 800 tones i, en èpoques de més volum de residus, utilitzar els abocadors de Berga o de l’Alt Urgell. Cada dia realitzen la recollida dels residus dels 17 ajuntaments i en una nau del mateix abocador comarcal realitzen un pretractament per separar objectes voluminosos i metalls que es gestionen en plantes de Catalunya. El preu que abonen per la incineració al forn de la Comella és de 57 euros per tona. Aquesta xifra és la tarifa nacional que paga el Govern d’Andorra al Centre de Tractament de Residus d’Andorra (CTRASA).

L’Alt Urgell, per la seua part, contempla també la possibilitat de traslladar els seus residus a Andorra encara que “no serà una realitat fins al 2018”, segons van puntualitzar responsables de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, encarregat de la gestió de l’abocador comarcal de l’Alt Urgell.

tracking