SEGRE

HABITATGE

Reclamen al jutge desnonaments al bloc amb nou pisos okupats a les Borges Blanques

Mentre que l’entitat bancària i l’ajuntament insisteixen a regularitzar-los mitjançant lloguer solidari.

Imatge d’arxiu d’un traster amb un cartell que amenaça qui hi robi i un vehicle desmantellat.

Imatge d’arxiu d’un traster amb un cartell que amenaça qui hi robi i un vehicle desmantellat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els jutjats de primera instància i instrucció de Lleida han obert almenys dos processos de desnonament al bloc d’habitatges del carrer Santiago Rusiñol de les Borges Blanques on hi ha nou pisos okupats.

Es tracta d’un immoble propietat de Criteria Caixa i gestionat per la Fundació Bancària La Caixa, que el va incloure anys enrere en el seu programa de lloguer solidari. Conflictes entre els okupes i els inquilins de 21 habitatges més van portar l’entitat a retirar de forma temporal els 21 pisos que encara estan buits d’aquest programa, dirigit a persones en risc d’exclusió social (com va avançar SEGRE el passat 18 de juny).

Durant més de dos anys, els inquilins d’aquests habitatges havien formulat queixes per soroll a altes hores de la nit, brutícia en espais comuns com les escales i l’aparcament, i fins i tot empalmaments il·legals al subministrament elèctric amb el consum carregat a les seues factures de la llum.

Fonts de Fundació Bancària La Caixa van declinar fer comentaris sobre sol·licituds de desnonament davant dels jutjats, que tenen com a demandant Criteria i s’adrecen contra els “ignorats ocupants” d’almenys dos d’aquests pisos.

Únicament van reiterar que continuen mantenint contactes amb les persones que han okupat pisos per provar de regularitzar-ne la situació mitjançant contractes de lloguer solidari en col·laboració amb l’ajuntament. Fonts pròximes al procés van apuntar que la regularització ha d’anar precedida d’un acord que permeti a la propietat comprovar l’estat dels pisos okupats.

Les claus

  • 21 de lloguer solidari. Habitats per persones en risc d’exclusió social a través d’un contracte de lloguer solidari.
  • 9 okupats. Nou habitatges estan ocupats de forma irregular i veïns han denunciat conflictes.
  • 21 buits i ‘retirats’. La conflictivitat entre inquilins i okupes va portar a retirar-los del programa de lloguer solidari.

Altres conflictes per habitatges okupats amb vint denúncies La presència d’okupes en aquest bloc de les Borges se suma a altres casos a Lleida com en de la urbanització el Trenquet de Mollerussa, amb més d’una desena de pisos okupats des de fa uns cinc anys. També a la capital del Pla es va donar el cas mesos enrere d’una família que es va veure obligada a pagar mil euros perquè les persones que es van instal·lar en una vivenda de la seua propietat accedissin a abandonar-la. L’ajuntament treballa en l’elaboració d’un protocol i d’una futura taula de mediació davant d’aquests casos. En el conjunt de les comarques lleidatanes, els Mossos han rebut més d’una vintena de denúncies per aquesta raó des del gener, al Segrià, les Garrigues, el Pla, Noguera, Urgell i Segarra. Un altre cas molt diferent va succeir mesos enrere a Tàrrega, on el BBVA va denunciar els antics amos del pis que hi habitaven, convertits en okupes involuntaris després de pactar la permuta dels terrenys amb el promotor de l’immoble, que va fer fallida.

tracking