SEGRE

EMERGÈNCIES

Bombers voluntaris tanquen el parc del Pont i Interior el reobre en hores

Les negociacions amb la Generalitat es trenquen i el servei el fan professionals

Alguns dels bombers que ahir van fer guàrdia al Pont de Suert.

Alguns dels bombers que ahir van fer guàrdia al Pont de Suert.ASBOVOCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La situació del parc de bombers del Pont de Suert va fer aquest dimarts un gir de 180 graus després que els voluntaris anunciessin la seua renúncia per la “traïció” d’Interior, que els va comunicar que a partir del setembre les guàrdies es farien amb funcionaris. Els voluntaris van tancar el parc i Interior el va reobrir al migdia amb professionals.

Bombers voluntaris del Pont de Suert no van obrir aquest dimarts el parc i van anunciar que deixen de prestar el servei després que Interior els comuniqués la “decisió unilateral”, segons aquest col·lectiu, que a partir de l’1 de setembre les 24 hores del dia estiguin cobertes per funcionaris.

Davant d’aquesta situació, el departament d’Interior va enviar tres bombers professionals de Lleida fins a la capital de l’Alta Ribagorça, que van reobrir el parc abans de les 14 hores, segons va informar a aquest diari Jordi Solà, cap de la Regió d’Emergències de Lleida.

Els voluntaris van explicar que l’anunci de cobrir les guàrdies només amb professionals va arribar tot just dos dies després d’acceptar la proposta inicial de cobrir meitat de la jornada. Concretament de 7.00 hores a 19.00 hores amb funcionaris i de 19.00 a 7.00 hores amb voluntaris.

El col·lectiu no descarta noves renúncies i tancar parcs perquè “estem molt cansats”

“És del tot intolerable, ens sentim traïts i enganyats perquè durant els últims mesos l’administració ens ha fet creure que érem part de la solució però la realitat és que no ens volen i no som necessaris”, van afirmar.

Per la seua part, Solà va explicar que “la normativa estableix guàrdies de 24 hores o només de 12 si és amb el beneplàcit dels sindicats, una cosa que no succeeix en aquest cas. Hem plantejat que a partir del dia 1 els voluntaris estiguin al parc com a reforç, per la qual cosa serà un parc mixt”.

Així mateix, el cap d’Emergències va afegir que “l’acció està secundada per dos terceres parts dels voluntaris”. El parc comptava amb una quinzena d’efectius i s’ha produït la renúncia d’una desena.

S’ha de recordar que el tancament del parc es va evitar in extremis el passat 30 de juny. Es va acordar que fins al 31 d’agost estaria obert amb el reforç de bombers voluntaris d’altres parcs de Lleida i que, paral·lelament, es tractaria d’assolir un acord a partir de l’1 de setembre apostant per un model mixt.

Fins al moment s’havia comptat amb més d’un centenar d’efectius. Jordi Solà va dir aquest dimarts que “el parc no es tancarà i aquest mes seguirem amb les guàrdies de tres professionals per jornada”. Emergències també espera reconduir la situació.

radiografia de la situació actual a la regió d’emergències de lleida

  • 23 parcs de voluntaris. La regió d’Emergències de Lleida, sense comptar la Val d’Aran ni el Solsonès (Central), compta amb 23 parcs de voluntaris.
  • 8 parcs de funcionaris. Vuit parcs són de bombers funcionaris. També compten amb el reforç de bombers voluntaris (mixtos).
  • Amenaça de tancament. Els voluntaris del Pont de Suert van amenaçar de tancar el parc el 30 de juny davant de la falta de personal i mitjans.
  • Acord ‘in extremis’. El tancament es va evitar in extremis i es va acordar que fins a l’agost hi acudirien voluntaris d’altres parcs de Lleida i que, paral·lelament, es buscaria una solució a partir del setembre.
  • Principi d’acord. Dissabte hi va haver un principi d’acord perquè a partir del proper dia 1 els funcionaris cobrissin la guàrdia de dia i els voluntaris, la de la nit.
  • Decisió ‘unilateral’. Interior va informar dilluns els voluntaris que a partir del setembre només els funcionaris faran les guàrdies.

Dotació de personal per regions d'emergencia

Lleida és l’única zona de Catalunya que té més bombers voluntaris que funcionaris, segons les dades que va donar a conèixer el departament d’Interior durant la presentació de la campanya forestal d’estiu.

Dimiteixen els dos membres de Ponent en el Consell de Voluntaris Paral·lelament a la polèmica al Pont de Suert, aquest dimarts també es va produir la dimissió dels dos membres de la zona de Ponent en el Consell de Bombers Voluntaris de Catalunya, un òrgan col·legiat d’assessorament i consulta en el qual representants del cos de voluntaris i de l’administració catalana harmonitzen els interessos respectius. Es tracta dels caps dels parcs de la Granadella, Francesc Vidal, i de Seròs, Marcos Alba, titular i suplent, respectivament. Tots dos van afirmar aquest dimarts que el que ha passat al Pont de Suert és la “gota que ha fet vessar el vas”. Vidal va explicar que “no es compta amb nosaltres i el departament incompleix reiteradament tot allò que promet”. Per la seua part, Vidal va afegir que “estan deixant morir els parcs de voluntaris”.En aquest sentit, el secretari general d’Asbovoca (associació de bombers voluntaris), Jordi Fabra, va apuntar que “el col·lectiu està molt cansat i fastiguejat perquè ens menystenen i ens prenen el pèl”. No va descartar més renúncies i tancaments de parcs. D’altra banda, i quant a la situació del Pont de Suert, el president del consell de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, va assegurar que “l’únic que hem reclamat és que es garanteixi el servei, sigui amb funcionaris o amb voluntaris”. Per la seua part l’alcalde del Pont, José Antonio Troguet, va dir que “és una llàstima que s’hagi arribat a aquesta situació i esperem que s’assoleixi un nou acord”. Tots dos van recordar el seu suport als voluntaris en les seues reclamacions i la importància de l’únic parc que hi ha en aquesta comarca del Pirineu.

tracking