SEGRE

MEDI AMBIENT BOSCOS

Inicien la recuperació de les 178 hectàrees de bosc que es van cremar a Calvinyà fa cinc anys

Forestal Catalana treu a concurs per 217.000 euros les primeres actuacions per reposar arbres i pastures en una superfície de 70 hectàrees || El projecte contempla mesures per evitar futurs incendis

L’aspecte actual de part de la superfície arrasada pel foc a Calvinyà fa cinc anys.

L’aspecte actual de part de la superfície arrasada pel foc a Calvinyà fa cinc anys.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recuperació dels boscos de Calvinyà (Valls de Valira) es posa en marxa cinc anys després de l’incendi forestal que va calcinar 178 hectàrees de massa forestal i va obligar a desallotjar desenes de veïns del poble el març del 2012. Forestal Catalana, empresa pública de la Generalitat, ha tret a concurs treballs de restauració per valor de 217.270 euros que s’hauran d’executar en un termini de nou mesos. Aquesta primera actuació arriba després d’algunes intervencions d’urgència a la zona per part del departament d’Agricultura.

El projecte inclou actuacions per recuperar l’entorn paisatgístic de la zona, recobrar la diversitat de la vegetació, restaurar l’hàbitat de la fauna salvatge, millorar la qualitat de les aigües i restablir les activitats lúdiques que es desenvolupaven a la zona, entre aquestes la caça.

A banda d’arrasar el bosc, el foc va obligar a desallotjar desenes de veïns del poble el 2012

Així mateix, contempla reduir la degradació dels marges dels rius i torrents, així com el risc de nous incendis en el futur construint nous punts de captació d’aigua. Finalment, inclou també millores en la infraestructura viària per afavorir la mobilitat.

Aquesta actuació inclourà una superfície de 70 hectàrees al sud-est del municipi de les Valls de Valira, la qual cosa representa el 39% de la que va cremar l’incendi. Està previst portar a terme sembres per recuperar les antigues pastures a la zona del bosc de la Pinya i la part alta d’Escatoplans durant la pròxima primavera. La tardor del 2018, iniciaran la repoblació amb pins autòctons en part de la zona calcinada.

Tècnics d’Agricultura van explicar que, abans de l’incendi, aquesta zona era rica en espècies animals com per exemple la salamandra, el tritó del Pirineu, la serp verda o la d’aigua. També l’habitaven talps, llebres, conills, isards i esquirols. Ara esperen que, amb les actuacions previstes per restaurar l’entorn, aquestes espècies tornin a ser representatives en el que ara és terra cremada.

A part del projecte de restauració que licita ara el Govern, el mateix any de l’incendi el departament va dur a terme una actuació d’urgència en una àrea de 129 hectàrees per tallar els arbres cremats de les zones en les quals hi havia fusta amb valor comercial. Uns mesos més tard va actuar també realitzant mesures urgents de restauració hidrològica, construint dics de consolidació i de retenció en quatre punts del torrent principal.

La Generalitat va qualificar en el seu moment aquesta situació d’“històrica” i de “crítica” a causa del temporal de vent que va coincidir amb els incendis.

Fortes ratxes van fuetejar els municipis afectats pel foc, la qual cosa va dificultar les tasques d’extinció. Els quatre incendis van requerir la intervenció de més de 400 bombers, més d’un centenar de vehicles de terra, quatre hidroavions i vuit helicòpters.

Un dels quatre grans focs que van arrasar el Pirineu de LleidaL’incendi que va arrasar 178 hectàrees a Calvinyà el març del 2012 va ser un dels quatre grans focs que van arrasar de forma simultània més de 900 hectàrees de boscos al Pirineu lleidatà fa cinc anys. Així, les flames van calcinar també a l’Alt Urgell una superfície de 65 hectàrees a Montanisell. Al Pallars Sobirà, es van cremar 468 hectàrees al terme municipal de Baix Pallars, mentre que a l’Alta Ribagorça es van cremar 213 hectàrees a Viu de Llevata.

tracking