SEGRE

CARRETERES

Viatge a les pitjors vies de Lleida

Un informe que ha fet públic el RACC determina un alt índex de sinistralitat a l’N-230, N-260, la C-14 i la C-28 || Veïns i administracions afectades demanen a l’Estat i la Generalitat que adoptin mesures per reduir l’alt risc d’accidents que hi ha en alguns dels trams

Ricard Jou mostra el tram en què la sinistralitat és una de les més elevades de la xarxa viària.

Ricard Jou mostra el tram en què la sinistralitat és una de les més elevades de la xarxa viària.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’enèsim accident a l’N-230 dijous passat va tornar a posar sobre la taula el problema de la xarxa viària de Lleida. A més del tram d’aquesta nacional que discorre pel Pirineu, hi ha altres punts negres a l’N-260, la C-14 i la C-28, segons l’informe europeu d’avaluació de carreteres que ha fet públic el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC).

Tant el Conselh Generau d'Aran com el consell de l’Alta Ribagorça exigeixen solucions per a l’N-230 que passen per un tercer carril en diversos trams que redueixi el martiri que suposa avançar els camions diàriament.

L’alta velocitat a la qual circulen els cotxes se suma a les dificultats que impliquen els traçats

El tram de la C-28 on l’índex de sinistralitat és molt alt transcorre des de l’N-230 a Vielha fins a Baqueira, a Naut Aran. Són 13,8 quilòmetres amb revolts pronunciats per on circulen 5.000 vehicles diaris. Pel que fa a la C-14, el tram amb més risc d’accidents va de Ponts a Bassella. En total, més de disset quilòmetres per on passen més de 6.200 vehicles al dia.

La travessia de la N-260 a Martinet és un altre dels enclavaments que més perill comporten i on s’han registrat diversos sinistres mortals. El volum de trànsit és molt elevat, encara que el problema més greu és la gran velocitat a la qual van els cotxes en aquest tram entre Lleida i Girona, d’uns deu quilòmetres.

Segons l’alcalde de Martinet, Josep Castells, aquest any s’han fet millores en la il·luminació i s’han instal·lat pilones a les voreres per assegurar el trànsit de vianants, però “això no és suficient”. Fa anys que es reclamen mesures més contundents, com la instal·lació de radars per controlar la velocitat i bandes rugoses que han estat denegades pel ministeri de Foment.

La travessia de la carretera N-260 té dos semàfors “que no són eficaços”, diu Castells. Una anciana de 81 anys va morir el mes de març passat al ser envestida per un cotxe quan creuava la travessia. Igual que l’alcalde de Martinet, la resta dels ajuntaments afectats per aquests punts negres també exigeixen mesures per pal·liar l’alt índex de sinistralitat.

Testimonis

  • Molta velocitat i comportaments indeguts a la C-14. Ricard Jou és veí d’Oliana i des de fa deu anys treballa a la gasolinera del Museu de la Moto a Bassella, a la C-14. Aquest és un dels trams de la carretera autonòmica que l’informe europeu considera més perillós. “No m’estranya gens. Suporta una circulació molt intensa i el disseny fa que s’assoleixin velocitats per sobre del que hi ha estipulat. He vist cometre moltes imprudències, mals avançaments. El comportament de molts conductors és difícil d’entendre”, diu.
  • Martinet reclama solucions per a una travessia mortal. Josep Boix és propietari d’un establiment al peu de l’N-260 al pas per Martinet. Encara recorda l’últim accident, en el qual va morir una anciana de 81 anys el passat 17 de març. “A banda d’aquest record, dos accidents mortals més, un ja fa temps, en què en va morir una menor”. El problema, segons Boix, és la velocitat a la qual circulen els vehicles per aquests deu quilòmetres d’aquesta nacional entre Lleida i Girona. El consistori exigeix mesures per extremar- ne el control.
  • El Pirineu exigeix poder avançar a l’N-230 sense riscos. Tant el síndic d’Aran, Carlos Barrera, com el president del consell de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, reclamen a Foment la construcció d’un tercer carril en diversos trams de l’N-230 entre Areny i la boca sud del túnel de Vielha que permetin avançar sense perills la gran quantitat de camions (més de 500) que circulen diàriament per aquesta via que discorre pels límits entre Aragó i Catalunya. Per aquesta raó, demanen que les dos facin un front comú de pressió davant de Foment. 
Ricard Jou mostra el tram en què la sinistralitat és una de les més elevades de la xarxa viària.

Ricard Jou mostra el tram en què la sinistralitat és una de les més elevades de la xarxa viària.C.SANS

Ricard Jou mostra el tram en què la sinistralitat és una de les més elevades de la xarxa viària.

Ricard Jou mostra el tram en què la sinistralitat és una de les més elevades de la xarxa viària.C.SANS

tracking