SEGRE

DISCRIMINACIÓ

Ponent acumula seixanta denúncies per delictes d'odi en quatre anys

Quatre de cada deu són per discriminació racista i augmenten els casos d’homofòbia en un any || La Policia compta amb un protocol d’actuació des del 2014

Imatge d’arxiu d’una concentració d’alumnes del Gili i Gaya.

Imatge d’arxiu d’una concentració d’alumnes del Gili i Gaya.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els delictes d’odi han augmentat en els últims anys i a les comarques de Ponent s’han comptabilitzat un total de 61 denúncies en quatre anys, segons el balanç que fa el ministeri de l’Interior i que comptabilitza els casos posats en coneixement dels Mossos d’Esquadra i les policies locals, a més de Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Aquesta estadística, disponible des del 2013, va començar a fer-se de forma més exhaustiva l’any següent, quan va entrar en vigor el protocol per a les Forces i Cossos de Seguretat d’actuació davant dels delictes d’odi i conductes que vulneren les normes legals sobre discriminació.

Les denúncies van repuntar de forma significativa l’any passat, amb 22 casos, la xifra més elevada de la sèrie. Per tipus de discriminació, vuit van ser per racisme; set per qüestions ideològiques i tres per homofòbia.

També es van posar una denúncia per antisemitisme i dos per conductes contra les pràctiques religioses. En aquests quatre anys, han estat més comunes les denúncies per discriminació per qüestió de la raça, amb un total de 25 casos.

El veto a joves amb Down va acabar en condemna i l’agressió a dos dones a Arbeca està als jutjats

Per la seua part, els delictes que atempten contra la llibertat de les persones i contra el seu honor per qüestions d’orientació sexual han augmentat l’últim any.

Casos recents com els tres joves que van haver de ser hospitalitzats a l’Arnau per agressions homòfobes a Lleida o l’assalt a dos lesbianes per fer-se un petó a la porta d’un bar l’endemà de la revetlla de Sant Joan a Arbeca. En aquest cas, les víctimes van presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra i està en mans dels jutjats de Lleida.

També s’ha de recordar la denúncia contra un pub de Lleida per haver vetat l’entrada a diversos joves amb síndrome de Down. Aquí, el responsable del local va ser inhabilitat vuit mesos per un delicte de discriminació.

Malgrat l’augment de les denúncies, encara hi ha un alt percentatge de casos a l’ombra per la por de les víctimes a denunciar.

Les claus

  • Denúncies administratives. Aquest any se n’han presentat dos davant de la Generalitat per homofòbia. La primera després de les paraules del bisbe de Solsona, Xavier Novell, al vincular l’homosexualitat amb la falta de figura paterna, i la segona, contra un professor del Gili i Gaya per haver qualificat l’homosexualitat d’“antinatural”. El primer cas ha quedat sense sanció administrativa i el segon, està en tràmits. Colors de Ponent i els estudiants també es plantegen accions penals.
  • Com denunciar. En la seua pàgina web, els Mossos insten a contactar amb la Policia si hi ha alguna sospita de conducta d’odi. I en cas d’urgència, trucar al 112, anar a qualsevol comissaria de Mossos o consultar la pàgina web de les Oficines d’Atenció al Ciutadà. Es poden fer consultes a través de l’email mossos.delictes.odi@gencat.cat.
  • Delinqüència. En els últims quatre anys, s’han detingut o imputat només 24 persones per delictes d’odi i discriminació malgrat tenir constància de 61 casos. 
tracking