SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Neguen 2,6 milions a víctimes de Torallola als 15 anys de la tragèdia

L’Audiència Nacional exculpa Foment i recorda que el cas va ser jutjat i els acusats van ser absolts || Hi va haver vuit morts a l’estavellar-se un helicòpter

Imatge d’arxiu de l’helicòpter estavellat a Torallola (Pallars Jussà), on van morir vuit persones.

Imatge d’arxiu de l’helicòpter estavellat a Torallola (Pallars Jussà), on van morir vuit persones.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha emès una nova sentència en la qual desestima que l’Administració indemnitzi amb 2,6 milions d’euros dos familiars d’un dels morts en l’accident d’un helicòpter a Torallola (Pallars Jussà) el juny de l’any 2002, en el qual van morir vuit persones. Es tracta de la demanda conjunta de dos persones que reclamaven dos milions d’euros i 600.000 euros, respectivament, després que el ministeri de Foment rebutgés l’any 2014 la reclamació de responsabilitat patrimonial. La sentència se suma a la que ja va dictar fa un any el tribunal en els mateixos termes i en la qual va rebutjar el pagament de 600.000 euros més.

Les famílies denunciants sempre han considerat Foment responsable de les suposades irregularitats detectades a l’helicòpter en un sinistre que va tenir lloc fa quinze anys. L’Audiència Nacional recorda que el cas va ser jutjat penalment i que va quedar impune.

La sèrie d’errors que hi va haver “de cap manera poden imputar-se a l’Administració”

Els tres acusats (el propietari i els directors tècnic i de qualitat de l’empresa) van ser absolts l’any 2011 pel jutjat penal 1 de Lleida i, posteriorment, per l’Audiència Provincial. La Fiscalia sol·licitava que fossin condemnats a cinc anys de presó com a suposats responsables del deficient estat d’un helicòpter contractat per supervisar una xarxa elèctrica, però la justícia els va absoldre. Una sobrecàrrega va fer que la cua se separés i es trenqués en ple vol. Hi va haver vuit morts, entre ells la delegada d’Indústria en aquell temps a Lleida, Divina Esteve. L’Audiència Nacional ratifica que “el que es declara provat i és determinant, als efectes d’analitzar l’eventual responsabilitat de l’Administració demandada, és que l’error administratiu, quant a la identificació de l’aeronau i la incidència de l’esmentat error en el seu manteniment, no han estat causes eficients de l’esdeveniment lesiu i del luctuós resultat del mateix”. Una sèrie d’errors que, segons la sentència “en cap manera no poden imputar-se a l’Administració demandada”.

La instrucció del cas va apuntar nombroses possibles causes (excés de càrrega, problemes al motor, falta d’inspeccions o excés del límit d’hores de vol), però totes es van descartar.

tracking