SEGRE

REGADIU

Enuig dels alcaldes de Rialb, que encara esperen obres

Al cap de 20 anys de la seua construcció || El president de la CHE va assegurar que la meitat del pressupost va ser per a compensació

El pantà de Rialb es va finalitzar fa vint anys.

El pantà de Rialb es va finalitzar fa vint anys.E. FARNELL

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alcaldes dels pobles de Rialb, Ponts, la Baronia de Rialb, Tiurana, Bassella, Peramola i Oliana van mostrar la seua indignació arran de les declaracions a SEGRE (el dia 6 d’agost) del president de la conca de l’Ebre, Raimundo Lafuente, que va assenyalar que la meitat del pressupost de Rialb ha anat a obres de compensació.

Des del consorci, que aglutina els sis municipis, van assenyalar que vint anys després de la construcció del pantà de Rialb, l’organisme encara té pendent un 20 per cent d’obres de compensació contemplades en la declaració d’impacte ambiental de l’embassament.

Queda pendent un 20% de les obres contemplades en la declaració d’impacte ambiental

La presidenta del consorci i alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, va apuntar que la seua construcció havia de suposar la reposició de serveis, així com un projecte de regadiu per a 1.200 hectàrees del marge esquerre (Tiurana i Baronia). Queda pendent la construcció d’embarcadors, els accessos a nuclis i masies, finalitzar la via perimetral o el dic de cua a Oliana, entre d’altres.

“Obres que ens pertanyen per justícia i esforç i no han estat capaços d’executar en vint anys”, va assenyalar Àngel Villarte, alcalde de Tiurana. “Estan bombant aigua perquè reguin a l’Albagés i aquí continuem sense poder regar, quan hem estat els que més ens hem sacrificat”, va dir en aquest sentit.

“La majoria dels projectes s’han quedat al tinter sabent que eren de compensació”, va dir. En la mateixa línia es van manifestar l’alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig, i l’alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, que van apuntar que després de la construcció de la presa no s’han executat moltes de les obres pendents.

L’embassament de Rialb va costar 108 milions, gairebé el doble del que s’havia pressupostat i les obres posteriors de reposició de serveis i compensació, seixanta milions més. Queden uns altres sis milions per invertir, sobretot, en regadius i camins.

Sobre els regadius, el ministeri ha executat obres per valor de nou milions, inclosa la presa d’aigua des del pantà d’Oliana i la xarxa primària. La xarxa de Peramola té un cost de 2,4 milions.

tracking