SEGRE

DEMOGRAFIA

Naix una nena al nucli agregat de la Cardosa, la primera des de feia més de mig segle

Els seus pares es van instal·lar fa un any en aquest poble a tres quilòmetres de Cervera || La parella i la filla constitueixen la meitat de les persones que habiten aquesta localitat de forma permanent

La meitat del poble de la Cardosa - Marta, Jaume i la seua filla, Anna, la primera nascuda a la Cardosa des de feia 53 anys, són la meitat de la població permanent d’aquest nucli agregat de Cervera. Els altres tres veïns resideixen al castell  ...

La meitat del poble de la Cardosa - Marta, Jaume i la seua filla, Anna, la primera nascuda a la Cardosa des de feia 53 anys, són la meitat de la població permanent d’aquest nucli agregat de Cervera. Els altres tres veïns resideixen al castell ...X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El poble de la Cardosa té una nova veïna, la primera nascuda en aquest nucli agregat de Cervera des de feia més de mig segle. Anna Trull Castellà va nàixer la setmana passada, un any després que els seus pares, Marta i Jaume, s’instal·lessin en una casa propietat dels pares d’ella.

Aquesta parella i la filla constitueixen ara la meitat de la població permanent d’aquesta localitat de la Segarra. Els altres tres viuen al castell propietat de l’artista Montse Gomis.

La parella va arribar a la Cardosa després d’haver viscut a Tàrrega i tots dos estaven habituats a la vida d’un poble petit. La família de la Marta era originària d’aquesta localitat de la Segarra i la del Jaume procedia de la Curullada, a només cinc quilòmetres.

Tots dos expliquen que la Cardosa els ofereix els mateixos serveis bàsics que qualsevol població i valoren tant la tranquil·litat de l’entorn rural com les bones comunicacions amb l’exterior. Tenen Cervera a només tres quilòmetres, la qual cosa facilita les compres per proveir-se; d’altra banda, la proximitat de l’autovia, a dos quilòmetres, redueix el temps necessari per traslladar-se a treballar.

L’últim naixement a la Cardosa va tenir lloc fa 53 anys. Aquell nen, Joan Riba Verdés, regenta actualment el bar Onze de Setembre a Cervera. Va nàixer al castell, era el petit de quatre germans i els seus pares s’ocupaven de treballar les terres del propietari de la fortificació.

El poble tenia aleshores sis cases habitades i uns trenta veïns, explica. “Eren moments molt difícils, no teníem aigua corrent i tot just llum”, recorda. Va viure a la Cardosa fins als 12 anys i posteriorment es va traslladar a la capital de la Segarra.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va expressar la seua satisfacció pel primer naixement a la Cardosa en més de mig segle, i va assenyalar que es tracta d’una bona notícia tant per al municipi com per a la resta de la Segarra.

Val a recordar que la comarca compta amb poc més de 20.000 habitants i més de cent poblacions, moltes de les quals en perill d’extinció com és el cas de Tordera, Granollers, Montlleó, Claret o Cellers habitades per només una o dos famílies.

Aquesta tendència s’observa també en el conjunt de Lleida, amb un centenar de pobles de les comarques del pla que han perdut població en els últims vint-i-cinc anys i catorze municipis amb menys d’un centenar de veïns, el doble que fa una dècada.

les claus

  • Fulleda.

Primer naixement al poble en quinze anys.

Fulleda va celebrar el 24 de maig del 2016 l’arribada al món de Martina Bernal, la primera nascuda al poble des de feia 15 anys. Els veïns van expressar la seua alegria en aquesta localitat de menys de 100 habitants i que havia vist descendir el cens en anys anteriors.

  • Demografia.

    Una despoblació creixent a Lleida.

    Lleida ha passat de tenir set pobles de menys de cent habitants fa una dècada a catorze avui dia, i quatre municipis es troben en risc “irreversible” de despoblació, segons el Centre d’Estudis Demogràfics de la UB. Són Bausen, Cava, Fulleda i Guimerà.

  • Reivindicació.

    Exigeixen mesures per revertir la tendència.

    L’Associació de Micropobles (que engloba 37 municipis de Lleida) i esMontañas reivindiquen avantatges fiscals i lleis adaptades a petits pobles per evitar la despoblació. 

  • tracking