SEGRE

NOUS REGADIUS CULTIUS

La soja, l’últim cultiu al canal Algerri-Balaguer

Camp d’assaig de 10 hectàrees a Castelló de Farfanya

Jordi Gensana, a la seua plantació de soja de l’àrea regable de l’Algerri-Balaguer.

Jordi Gensana, a la seua plantació de soja de l’àrea regable de l’Algerri-Balaguer.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canal Algerri-Balaguer rega prop de 7.000 hectàrees dels municipis d’Algerri, Albesa, Castelló de Farfanya, Menàrguens i Torrelameu, a l’espera de l’últim sector, el de Balaguer, on aquests últims mesos s’han iniciat les obres per regar prop de 800 hectàrees. En aquesta zona es poden trobar finques de cultius tan diverses com el panís, els pèsols o les cebes. No obstant, la plantació de soja ha estat l’últim cultiu que ha incorporat el canal. Es tracta de 8 hectàrees a Castelló de Farfanya, que va acollir el primer camp d’assaig de soja de segona collita. Aquest cultiu pot arribar a bons nivells de producció, que s’estima entre els 3.000 i els 4.000 quilos per hectàrea.

Jordi Gensana, agricultor de Castelló, va explicar que l’experiència del primer any va ser molt bona, precisament perquè aquest cultiu és una molt bona alternativa al panís, que té el percentatge més gran a l’àrea regable de l’Algerri-Balaguer. Segons Gensana, a més de la producció, el cultiu de la soja també deixa “la terra en molt bones condicions”. “És una bona alternativa de rotació al ser una planta que millora les condicions del terra. Deixa un bon guaret a l’aportar prop dels 50 i 70 quilos per hectàrea de nitrogen orgànic”, va dir. Va explicar que els regs no han de ser copiosos, però sí que han de mantenir una lleugera humitat al terreny perquè millori la vegetació d’aquesta lleguminosa. Gensana va destacar que aquest any ampliarà dos hectàrees més, arribant fins a la desena. Una superfície que es conrearà amb llavors pròpies de l’última collita, va destacar.

El panís és el que té més pes en tota l’àrea regable, per sobre de la fruita, ceba i pèsols

No obstant, els cultius que predominen al canal són l’alfals, encara que aquest any menys, panís (7.000 hectàrees), la ceba i els fruiters, la producció dels quals es limita a un 20 per cent, de la seua superfície, especialment al terme municipal d’Albesa. En els últims anys hi ha finques que s’han especialitzat a conrear pèsols, ja que també permet fer dos collites a l’any i els alls. El president dels regants, Carlos Gra, va explicar que aquest tipus de cultius s’inclouen en una prova pilot de productes de proximitat i ocupen una superfície de 20 hectàrees aproximadament.

tracking