SEGRE

MEDI AMBIENT

Tracjusa tornarà a rebre purins aquest any a Juneda per generar electricitat amb biogàs

Una part del complex no afectada per la retallada de primes i que ja comença a funcionar en proves || Mentre els promotors tramiten el projecte per obtenir gas d’escombraries urbanes el 2019

Imatge recent de les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Imatge recent de les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La planta de Tracjusa, a Juneda, tornarà a rebre purins abans de finals d’any. Ho farà reactivant una part del complex que no va quedar afectada per la retallada de primes a les energies renovables que va forçar-ne el tancament el 2014.

Es tracta de les instal·lacions de biogàs, que aprofiten el metà que desprenen les dejeccions per generar electricitat. L’associació GAP, propietària d’aquesta planta i la de VAG, les ha posat en marxa en proves mentre tramita el projecte de Nova Tracjusa, que planteja obtenir gas d’escombraries urbanes i utilitzar- lo com a combustible per assecar purins a partir del 2019.

L’entitat, que reuneix 160 ramaders de les Garrigues, ha destinat 600.000 euros a reformes per reactivar aquesta part del complex. Fins al 2014, Tracjusa havia generat electricitat mitjançant motors de gran potència que feien servir tant el gas natural que la planta cremava per assecar purins com el procedent de les dejeccions.

Ara en té un de sol i de potència inferior, d’1,3 megawatts i adaptat només per a biogàs. El president de GAP, Eduard Cau, va explicar que esperen aprofitar així el metà de 90.000 metres cúbics de purins a l’any.

La inversió per reactivar el biogàs suposa la major part dels 1,5 milions de subvenció adjudicats el 2015 per adaptar la gestió dels purins a la comarca arran del tancament de Tracjusa i VAG. S’ha de recordar que aquests ajuts han estat objecte de crítiques de la plataforma veïnal i ecologista contrària al projecte de la Nova Tracjusa.

Mitjançant la venda d’electricitat a preu primat, els promotors esperen obtenir ingressos que redueixin el cost de tractar els purins. Així mateix, van apuntar que aquest procés elimina l’amoníac de les dejeccions i per tant la pudor, cosa que reduirà les molèsties a l’aplicar-lo en cultius.

les dades

  • 600.000 euros. És la inversió que els propietaris han destinat a reactivar l’obtenció de biogàs a Tracjusa.
  • 90.000 metres cúbics de purins. Els promotors esperen aprofitar el biogàs de 90.000 metres cúbics de dejeccions a l’any.
  • 1,3 megawatts. És la potència del nou motor que utilitzarà biogàs com a combustible per generar electricitat.

Destinen a aquesta inversió prop de la meitat d’1,5 milions en ajuts L’associació GAP va rebre 1,5 milions dels 3,3 que l’Estat va destinar el 2015 a Catalunya per a actuacions de gestió de purins al provocar el tancament de les plantes d’assecatge. Aquesta suma formava part d’una partida de deu milions per al conjunt d’Espanya, inicialment pensada per pagar temporalment el trasllat de les dejeccions a llargues distàncies, fins a cultius on poder abocar- les sense contaminar les aigües subterrànies. Tanmateix, la Generalitat va optar per destinar els diners a subvencionar actuacions que afavorissin una gestió sostenible dels purins a llarg termini. La plataforma contra Nova Tracjusa les ha qüestionat al considerar que GAP va utilitzar suposades “societats pantalla” per obtenir un import que triplica els 500.000 que, en principi, suposaven el màxim subvecionable. L’entitat, per la seua part, nega irregularitats i subratlla que tots els diners es van fer servir en la gestió de purins.

tracking