SEGRE

EMERGÈNCIES

Rescatats dos senderistes per sengles caigudes a Alins i Aigüestortes

Els Bombers els van evacuar en helicòpter i els van traslladar a l’hospital de Vielha || Fins al 31 de juliol s’havien fet 161 rescats de muntanya aquest any a Lleida

Imatge del rescat diumenge de l’excursionista ferit després de caure al riu a Mont-rebei.

Imatge del rescat diumenge de l’excursionista ferit després de caure al riu a Mont-rebei.GRAE BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers de la Generalitat van rescatar aquest dilluns en helicòpter dos excursionistes que van resultar ferits al patir sengles caigudes a Alins i Alt Àneu. Tots dos van ser posteriorment evacuats a l’hospital. El primer rescat va tenir lloc a Alins, concretament a l’estany de Baborte, que es troba a 2.340 metres d’altitud.

Per causes que es desconeixen, un excursionista de 51 anys i nacionalitat belga va patir una caiguda i es va torçar un turmell. Els Bombers van rebre l’avís a les 11.00 hores i van activar l’helicòpter amb un equip dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials). Després d’atendre’l in situ, el van traslladar fins a Tírvia, on l’esperava una ambulància del SEM que el va evacuar a l’hospital de Vielha.

Quatre hores més tard, a Alt Àneu, una senderista de 47 anys va resultar ferida al Parc Nacional d’Aigüestortes, a l’estany Llong, a 2.000 metres d’altitud. Van rebre l’avís a les 15.13 hores i va acudir l’helicòpter amb els GRAE, que la van transportar fins a l’heliport de Vielha, on l’esperava una ambulància per evacuar-la a l’hospital. Va patir un esquinç en un turmell.

El senderista estava de ruta a prop de l’estany de Baborte i la dona, a l’estany Llong d’Aigüestortes

Els Bombers també van evacuar en helicòpter diumenge un excursionista que es va precipitar al buit al congost de Mont-rebei, a Sant Esteve de la Sarga. L’home, de 58 anys, va caure al riu i va patir múltiples fractures.

Aquest any, fins al 31 de juliol, els Bombers van practicar 161 rescats en el medi natural a la demarcació de Lleida, especialment al Pirineu. Del total de serveis, 119 van ser rescats de muntanya; 33, recerques de persones, i 9, rescats o salvaments al medi fluvial.

En aquest sentit, davant de l’elevat nombre de serveis que es produeixen en el medi natural, els Bombers, juntament amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), demanen extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya.

Al llarg dels últims anys, el nombre de rescats atesos ha anat augmentant. Aquesta tendència a l’alça preocupa especialment durant els caps de setmana i els mesos amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya, sigui per realitzar activitats esportives o de lleure, és més elevada.

Les claus

  • Augmenten els rescats. El nombre de rescats i salvaments al medi natural, especialment al Pirineu, atesos pels Bombers de la Generalitat ha anat augmentant en els últims anys.
  • Balanç. Els Bombers havien practicat aquest any, fins al 31 de juliol, 161 rescats a la província, la majoria al Pirineu.
  • Prevenció. La Generalitat i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya demanen extremar les mesures de seguretat i d’autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya. 
tracking