SEGRE

MEDI AMBIENT

Paralitzen les obres de la planta de compostatge d'Ossó i Unió de Pagesos surt en la seua defensa

El sindicat es posiciona a favor del promotor i creu necessàries més instal·lacions d’aquest tipus a Lleida

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Ossó de Sió ha paralitzat les obres de la planta de compostatge de Plans de Conill, iniciades al juliol després de set anys de tràmits. El decret que ordena suspendre’ls arriba arran d’una denúncia de la plataforma contrària a la instal·lació: l’entitat va constatar que incomplien una clàusula de la llicència que veta qualsevol actuació en aquest espai, qualificat com a zona especial de protecció d’aus (zepa), en el període de nidificació, que va del juliol al setembre.

Fa setmanes que els treballs estan interromputs i Unió de Pagesos va sortir ahir en defensa del projecte, del promotor i del compostatge com a mitjà per gestionar dejeccions. El consistori va indicar que el promotor presentarà un informe a la Generalitat per justificar que les obres no han perjudicat les aus. En cas que s’accepti, podria reprendre els treballs a l’octubre.

Per la seua banda, UP va expressar la seua confiança en el fet que prosseguiran ben aviat. Aquest posicionament arriba quan la plataforma organitza manifestacions contra la planta. La pròxima anirà demà de la Figuerosa a Bellver d’Ossó, on resideix el promotor. “Defensarem la planta davant de qui sigui”, va afirmar Santi Querol, responsable dels sectors ramaders d’UP, que va instar la plataforma a “reflexionar”. “Tenen dret a manifestar-se, però anar quinze contra un és degradar una manifestació”, va dir, en al·lusió als actes a Bellver.

Rossend Saltiveri, responsable del porcí, va recordar que la llicència de la planta la limita a tractar fems i purins, i que la normativa sobre zepa impedeix que rebi residus que no siguin de les explotacions ramaderes locals. Va valorar que seran necessàries més plantes per a la gestió de dejeccions quan la Generalitat apliqui el nou decret.

Les claus

  • Oposició a la planta. La plataforma Salvem els Plans de Conill va reprendre al juliol les protestes contra la planta en iniciar-se les obres. La seva denúncia davant de l'ajuntament les ha paralitzat i preparen un recurs mentre organitzen manifestacions setmanals contra ella.
  • UP, a favor del compostatge. Ho considera una “solució adequada” i una “millora” en la gestió de dejeccions, especialment els fems. Valora que el converteix en un abonament|adob natural de qualitat, amb una composició estable que li dóna valor afegit i facilita el seu trasllat fora d'àrees vulnerables a la contaminació d'aqüífers.
  • Sol per a dejeccions. UP va puntualitzar que el seu suport al compostatge es limita a plantes autoritzades i que tractin únicament dejeccions ramaderes, en contraposició amb instal·lacions d'aquest tipus que tracten altres residus, i van citar com a exemple d'aquestes últimes la de Puigverd d'Agramunt, que rebutja la plataforma.
  • Nova normativa catalana. UP va avançar que el decret de dejeccions que prepara el Govern reduirà el volum de nitrogen per hectàrea i any en alguns cultius en secà, la qual cosa exigirà més superfície on abocar-lo o tractar-lo amb compostatge o altres tecologías. 
Els terrenys on s’han iniciat moviments de terra per a la planta d’Ossó, ahir sense obres.

Els terrenys on s’han iniciat moviments de terra per a la planta d’Ossó, ahir sense obres.SEGRE TÀRREGA

tracking