SEGRE

TRIBUNALS XARXES SOCIALS

Judici a Balaguer per usurpació de la identitat a través de WhatsApp

L’acusat va publicar al perfil de la ‘ex’ una foto d’ella nua sense el seu consentiment

Imatge d’arxiu dels jutjats de Balaguer.

Imatge d’arxiu dels jutjats de Balaguer.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de Violència sobre la Dona de Balaguer té previst acollir dimarts vinent un judici a un veí de la capital de la Noguera acusat d’un delicte d’usurpació de la identitat per publicar presumptament una imatge de la seua exparella nua al seu perfil de WhatsApp, sense el consentiment de la víctima, acompanyada d’un text obscè. L’acusació particular sol·licita una indemnització de 15.000 euros pels danys morals soferts. Segons va denunciar la víctima davant dels Mossos d’Esquadra, els fets van ocórrer a mitjans de juliol, quan ella va voler acabar amb la relació sentimental que mantenia amb l’acusat des de l’abril d’aquest mateix any. Segons la denunciant, l’acusat la va agafar pel coll i li va dir “si em deixes t’amargaré la vida fins que te’n vagis del poble”.

La dona va explicar que va oblidar al cotxe de l’acusat el seu telèfon mòbil i documentació personal. Quan va demanar-li que li tornés les seues pertinences, ell li va sol·licitar diners, sempre segons la denúncia. Passats pocs dies, la dona es va adonar que hi havia publicacions a la seua pàgina de Facebook que ella no havia escrit i, posteriorment, va comprovar que s’havien penjat a la mateixa xarxa social diverses captures de pantalla de converses que havia mantingut amb coneguts seus a través de WhatsApp. Però la gota que va vessar el got va ser que passats quatre dies uns coneguts la van avisar que al seu perfil de WhatsApp apareixia una foto seua despullada, amb un text que deia “Vamos nenes que voy perra pero ke muy perra kiero una buena polla” (sic). Per tot això, la dona va presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra.

Els fets arribaran als tribunals dimarts vinent, quan és previst que se celebri un judici ràpid a Balaguer. “Ho he passat realment malament, em vaig tancar a casa i no volia ni sortir per vergonya”, va afirmar la dona.

Quan una persona es fa passar per una altra a fi d’obtenir un benefici propi es comet un delicte d’usurpació o suplantació d’identitat. Amb l’aparició de les xarxes socials aquest delicte s’ha multiplicat, segons els experts, en ocasions amb la intenció de cometre altres fets que constitueixen delictes en si mateixos, com el frau o l’estafa. També és habitual l’ús d’una fotografia d’una altra persona sense el seu consentiment, la qual cosa suposa un delicte de vulneració del dret a la mateixa imatge (recollit en el Codi Penal) i que contempla penes de fins a tres anys de presó.

Augmenten els delictes a les xarxes socials entre adolescentsLas xarxes socials formen part del nostre dia a dia i generen conductes que poden ser tipificades com a delicte. Segons els experts, aquest tipus de fets delictius han augmentat significativament en els últims anys i preocupen especialment les conductes dels adolescents sobre el tema. Per aquesta raó, el Col·legi d’Advocats de Lleida va dedicar el juliol passat la celebració del Dia de la Justícia Gratuïta als nous delictes a les xarxes socials i va debatre en una jornada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs sobre els nous delictes inclosos en l’última reforma del Codi Penal (2015). Són l’stalking, un assetjament sistemàtic i premeditat que provoca que la víctima canviï d’hàbits; el sexting, consistent a fotografiar o gravar imatges de contingut sexual i difondre-les sense consentiment, i el grooming, assetjament a menors de 16 anys a través d’internet per aconseguir que accedeixin a favors sexuals.

tracking