SEGRE

MUNICIPIS NORMATIVA

Mitja dotzena de pobles prohibeixen o limiten els regals i invitacions a alcaldes i regidors

Aproven codis de bona conducta més enllà de les restriccions que imposa la llei || Una mesura voluntària per augmentar la transparència i prevenir situacions que suposin risc de corrupció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de mitja dotzena d’ajuntaments de Lleida han aprovat en els últims mesos codis de conducta que estableixen límits als regals i invitacions que poden rebre els seus càrrecs electes. Es tracta de restriccions per sobre de les que exigeix la llei, que els consistoris adopten de forma voluntària per augmentar la transparència de la gestió municipal, reforçar la imatge d’imparcialitat i prevenir situacions que puguin suposar risc de corrupció (vegeu el desglossament). Vigeixen ja a Agramunt, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa i Cabanabona, mentre que els plens de Vilanova de l’Aguda i la Baronia de Rialb els van donar l’aprovació inicial el mes de juliol passat i esperen rebre la definitiva.

Els ajuntaments que han adoptat aquests codis per a càrrecs electes ho han fet seguint almenys dos models diferents. El primer, difós des de fa almenys un any per partits i entitats municipalistes, exigeix “rebutjar qualsevol regal, favor, recompensa o servei que s’ofereixi en condicions avantatjoses i que vagi més enllà dels usos habituals, socials i de cortesia”. És el que apliquen ajuntaments com les Avellanes i Santa Linya i Agramunt, pioner a aprovar-lo a finals de l’any passat. L’alcalde d’aquesta localitat, Bernat Solé, va assenyalar que “no ens hem trobat en situacions d’aquest tipus”, però va destacar la necessitat de reforçar “la imatge dels servidors públics”.

Altres municipis han optat per un segon model. És més recent i menys taxatiu a l’hora d’acceptar regals o invitacions, però és més precís i detallat que el primer. El va publicar al març la Xarxa de Governs Transparents (vegeu les claus) i insta a acceptar només “regals de cortesia per raó del càrrec” i fer públics els béns acceptats, qui els entrega i quina destinació tindran. “En cap cas podran ser per a ús personal de l’alt càrrec”, especifica. També exigeix acceptar invitacions a àpats i viatges només en representació institucional i per motius d’interès públic. També se n’ha d’informar els veïns, a través del portal de transparència que inclouen les pàgines web dels ajuntaments. És el que han adoptat Camarasa, Cabanabona i Vilanova de l’Aguda, aquest últim en període d’informació pública, de la mateixa manera que el de la Baronia de Rialb.

L’alcalde d’aquesta última localitat, Antoni Reig, va destacar la importància d’un “marc de referència” comú sobre aquestes qüestions.

En aquestes, exposen situacions hipotètiques, com ara la d’una empresa concessionària de serveis municipals que regala sis botelles de vi de 40 euros cada una a l’ajuntament, i pregunten als presents si és lícit acceptar-les. No tots els electes encerten la resposta que Antifrau considera correcta: fer-ho suposa un risc de corrupció. Per aquest motiu, recomanen establir protocols precisos sobre quan es pot acceptar o no un obsequi, un camí que ja han començat a recórrer alguns ajuntaments lleidatans.

Una guia per detectar i prevenir “corrupteles de baixa intensitat”Davant dels grans casos de prevaricacions i suborns milionaris, hi ha el que l’Oficina Antifrau de Catalunya ha qualificat com a “corrupteles de baixa intensitat”. Es tracta de situacions tan esteses i freqüents que s’han normalitzat i, de vegades, ni tan sols es perceben com a tals. Membres d’aquest organisme han utilitzat aquest terme en algunes conferències dirigides a alcaldes i regidors.

tracking