SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Un informe del consell rebutja que l’anomenat castell de Peramola ho sigui

Planteja retirar-li la categoria de bé d’interès nacional i Cultura decidirà si ho fa

Detall del castell de Peramola.

Detall del castell de Peramola.WIKIPEDIA-DEOSRINGAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El castell de Peramola no té cap relació amb el castell medieval l’existència del qual es va documentar per primera vegada al segle XI. Així ho afirma un informe dels serveis tècnics de Patrimoni del consell de l’Alt Urgell, segons el qual no queda “cap evidència física” de l’antiga fortalesa i l’edifici que s’hi identifica tan sols comparteix “la ubicació topogràfica” de l’antic castell. Conclou que aquest immoble, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), correspon a “una tipologia residencial de certes pretensions”, però que, atesos els materials fets servir, es va construir “amb una limitada capacitat econòmica”, i atribueix les obres a “una família menor que va obtenir per herència i no sense litigis el títol baronial de Peramola quan ja estava pràcticament buit de contingut”.

L’informe planteja retirar al castell de Peramola la categoria de BCIN i suggereix catalogar tan sols dos elements de l’immoble: la façana que dóna al carrer del Cap del Carrer com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i l’escut heràldic a la paret com a BCIN. L’ajuntament, que va sol·licitar al consell l’informe per conèixer el grau de protecció de l’edifici, ha transmès les seues conclusions al departament de Cultura perquè aquest decideixi si és necessari revisar la catalogació de l’edifici.

La catalogació total o parcial com a BCIN o com a BCIL té implicacions pel que fa a determinar quines són les obligacions del propietari a l’hora de conservar aquest edifici, greument deteriorat i que ha patit despreniments en els últims anys.

Val a recordar que actualment és de titularitat privada i que l’ajuntament busca des de fa anys obtenir-ne la cessió o la propietat per poder consolidar-lo i evitar d’aquesta manera riscos a tercers.

tracking