SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

Rosselló inicia les obres de l'església, un any i mig després de l'ensorrament del campanar

La setmana que ve es col·locarà la primera pedra en un acte al qual assistiran membres del departament de Cultura, el bisbat i la Diputació || La firma responsable ja ha aixecat les bastides necessàries

El moment de la caiguda.

El moment de la caiguda.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres a l’església de Sant Pere de Rosselló començaran la setmana que ve, més d’un any i mig després del col·lapse del campanar del temple el 29 de gener del 2016. Així ho va confirmar l’alcalde, Josep Abad, que va explicar que dijous vinent se celebrarà l’acte de col·locació de la primera pedra, al qual assistiran representants del departament de Cultura, del bisbat de Lleida i de la Diputació. L’empresa encarregada, Construccions Monjo, ja ha aixecat les bastides que necessitaran per dur a terme la reconstrucció. Durant el mes passat els tècnics de la firma van realitzar les proves de les lloses, textures i colors dels materials. Els treballs tindran una durada aproximada de tres mesos, per la qual cosa es preveu que per Nadal ja es puguin celebrar actes religiosos al temple, que actualment tenen lloc al local parroquial.

La previsió inicial era que les obres comencessin al maig, però s’han anat retardant i no es van poder adjudicar fins a mitjans de juliol. Els treballs consistiran en el recobriment i consolidació de l’estructura del temple i habilitar-lo perquè pugui acollir oficis religiosos. La intervenció compta amb un pressupost de 120.000 euros i ha rebut aportacions de la Generalitat i la Diputació de Lleida, a més dels 17.000 euros que l’ajuntament de Rosselló va destinar al concurs d’idees per tal d’escollir el projecte per a la rehabilitació de l’edifici.

La reconstrucció de la torre caiguda quedarà per a una etapa posterior de les obres, a partir de l’any 2018

En aquesta primera fase no es contempla la reconstrucció del campanar del temple, que està declarat Bé Cultural d’Interès Local i que es va esfondrar el 29 de gener de l’any passat (vegeu el desglossament), perquè aquesta és una actuació que es preveu per al 2018 i tindrà un cost de 280.000 euros.

Val a recordar que quatre empreses van optar a adjudicar-se el contracte de la rehabilitació. La firma responsable dels treballs, triada pel bisbat, és especialista en patrimoni i ha treballat en l’església de Santa Maria d’Organyà o en el convent de Sant Domènec de Cervera.

Així mateix, l’ajuntament va rebre a finals de l’any passat vuit propostes per restaurar Sant Pere, de les quals es va elegir la ideada per un despatx d’arquitectes de Madrid, Francisco Jurado Jiménez. L’oposició al consistori es va mostrar crítica amb l’arquitecte del bisbat de Lleida, que dirigirà l’obra, ja que no havia advertit de la degradació de l’immoble, i alhora tem que l’actuació es desviï del projecte que va guanyar el concurs d’idees.

El dia que Rosselló va fer la volta al món El 29 de gener del 2016, el vídeo de l’ensorrament del campanar de l’església de Sant Pere de Rosselló va fer la volta al món a través d’aplicacions de missatgeria i xarxes socials. La torre es va enfonsar al voltant de les 11.00 hores i va arrossegar part de la façana i la coberta del temple, va danyar dos habitatges que havien estat desallotjats i va provocar una fuita en una canonada de gas, que va quedar controlada poc després.

El moment de la caiguda.

El moment de la caiguda.AMADO FORROLLA

tracking