SEGRE

PATRIMONI INVESTIGACIÓ

Detinguts a la Selva per espoliar en jaciments protegits del Jussà

Venien també material arqueològic falsificat a internet || Aprofitaven la seua formació per ‘fabricar’ objectes i entrar en excavacions a Catalunya i Andorra

Els agents van trobar a l’habitatge dels detinguts diverses prestatgeries amb centenars de peces.

Els agents van trobar a l’habitatge dels detinguts diverses prestatgeries amb centenars de peces.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos veïns de la Selva per haver espoliat jaciments protegits al Pallars Jussà. Segons va informar ahir la policia catalana, es tracta de dos veïns de la localitat gironina d’Amer de 29 i 35 anys acusats d’un delicte continuat d’estafa i contra el patrimoni històric. La investigació es va iniciar a finals de desembre de l’any passat, quan es va detectar una empresa que es dedicava a la venda d’articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats i que oferia els seus articles per internet.

Els agents van comprovar que aquesta empresa venia fòssils de dinosaures i d’invertebrats, així com destrals, braçalets i puntes de fletxa procedents de jaciments catalans i andorrans. El departament de Cultura de la Generalitat i el ministeri de Cultura d’Andorra van presentar sengles denúncies i la Fiscalia de Girona també va obrir una investigació. Gran part dels productes eren falsificacions fetes pels mateixos venedors o eren objectes etnològics africans o maies moderns que es posaven a la venda com a neolítics catalans.

Als habitatges dels detinguts, els Mossos van trobar un taller en el qual els investigats, amb formació universitària en geologia i arqueologia, elaboraven les destrals que després venien com a neolítiques. De fet, la seua formació els va ajudar a entrar en els jaciments que espoliaven. La investigació continua oberta per identificar les víctimes de l’estafa i la procedència del material espoliat, que podria procedir de jaciments del Jussà, Amer i altres punts de Catalunya.

Els agents van trobar a l’habitatge dels detinguts diverses prestatgeries amb centenars de peces.

Els agents van trobar a l’habitatge dels detinguts diverses prestatgeries amb centenars de peces.MOSSOS D’ESQUADRA

tracking