SEGRE

SEGURETAT REFORMA

Els caçadors hauran de deixar l'arma durant les inspeccions dels rurals

La Generalitat confia que comptaran amb defenses extensibles abans de final d’any

Una de les primeres inspeccions en grups de tres a principis d’any.

Una de les primeres inspeccions en grups de tres a principis d’any.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Agricultura preveu que abans que finalitzi l’any ja disposarà de l’autorització que ha d’emetre la Guàrdia Civil perquè els agents rurals puguin portar defenses extensibles (un model semblant a les porres policials). Aquesta és una de les mesures que, juntament amb la de portar armilles lleugeres i manilles, ha decidit adoptar el Govern després dels tràgics fets del gener passat a Aspa, quan un caçador va assassinar a trets dos agents rurals. La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va explicar que es treballa conjuntament amb la Federació de Caça per elaborar unes noves instruccions a tenir en compte quan es facin les inspeccions. Una d’aquestes mesures serà que els caçadors hauran de deixar l’arma a terra mentre estiguin amb els rurals. Segons Serret, aquestes instruccions podrien aplicar-se ben aviat.

Com que les defenses extensibles són armes, és necessari que la Guàrdia Civil emeti una autorització que s’està demorant, per la qual cosa Serret va afirmar que “intentarem superar els problemes administratius amb una ordre pròpia de la conselleria, que serà de caràcter provisional, mentre no s’aprovi el reglament d’armes en què s’està treballant”.

Serret va confiar que aquesta ordre “desencalli” l’impediment burocràtic i que en les properes setmanes o abans d’acabar l’any ja tinguin el permís. Automàticament després, es farà el concurs per adquirir les defenses, les armilles i les manilles, i es distribuiran entre tots els agents del cos. La distribució d’aquests elements va acompanyada d’un curs de formació de cinc dies que ja s’ha començat a celebrar a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

La llei està actualment en procés de recollida de propostes dels diferents actors socials. Segons Serret, redactar una llei és un “procés llarg”, que pot durar “entre un i dos anys” perquè estigui “ben consensuada”.

Renovar una antiquada llei de caça, principal línia de treball Serret va explicar que la nova llei de caça serà “una de les principals línies de treball per al 2018”. En aquest sentit, va recordar que l’actual normativa és “preconstitucional”, per la qual cosa es necessita una revisió “profunda”. Serret va apostar per promoure un “debat serè” perquè el conjunt de la societat entengui la necessitat d’impulsar aquesta llei i la concepció que cal tenir de la caça. “Abans, era una activitat bàsicament de lleure, i ara és necessària per controlar poblacions d’espècies de fauna i equilibrar els ecosistemes”, va afirmar.

tracking