SEGRE

MICOLOGIA PREVISIONS

La temporada de bolets es retarda al Pirineu per la calor i la sequera

Es descarta una gran collita aquesta tardor i serà dolenta si no plou en les properes setmanes || Segons les primeres estimacions del Centre Tecnològic Forestal

Imatge d’arxiu d’un boletaire a Aran.

Imatge d’arxiu d’un boletaire a Aran.M. A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La temporada de bolets es retarda uns vint dies a les comarques del Pirineu a causa de la falta de pluges i els episodis de molt altes temperatures entre el juny i l’agost. Així ho va explicar ahir el responsable de l’àrea de micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez, que va indicar que la campanya de tardor comença a retardar-se també uns dies al Solsonès i la resta de la Catalunya Central.

La collita d’aquesta tardor encara pot variar sensiblement en funció del temps i la previsió de pluges i menys calor durant les properes setmanes, però ja es descarta una collita abundant com la de l’any 2014, considerada un rècord. En el millor dels casos, va apuntar Martínez, podria assolir un nivell considerat “normal” d’uns seixanta quilos per hectàrea de bolets en el conjunt de Catalunya. Aquesta estimació, va apuntar, inclou tant espècies comestibles com les que no són aptes per al consum humà.

La temporada de bolets es retarda vint dies al Pirineu i cinc al Solsonès i la Catalunya Central

“La sequera ha estat molt intensa el juny i el juliol, mentre que a l’agost hi ha hagut una setmana de calor per sobre de la mitjana i les pluges han deixat a tot estirar uns cinquanta litres per metre quadrat”, va assenyalar el micòleg del CTFC.

En conseqüència, va apuntar, “encara no han aparegut bolets” aquesta setmana en cap de les quaranta parcel·les experimentals en diferents punts de Catalunya que el Centre Tecnològic utilitza per avaluar l’aparició de bolets.

“Les mostres del sòl que hem pres fins ara mostren que està completament sec, cal que plogui més i que baixin les temperatures perquè apareguin els bolets”. El Centre Tecnològic Forestal completarà les previsions oficials per a la temporada de bolets de tardor la setmana que ve. Val a recordar que la sequera durant l’estiu passat també va perjudicar greument la temporada de bolets de la tardor de l’any passat, que en algunes zones va ser considerada una de les pitjors de les últimes dos dècades.

tracking