SEGRE

MUNICIPIS SÍMBOLS

La Seu exigeix retirar astes de la Policia amb la ‘rojigualda’ a l’incomplir la llicència d’obra

El projecte que l’ajuntament va aprovar per reformar les instal·lacions de la comissaria no les incloïa || Moció d’ERC que rebrà el suport de l’equip de govern del PDeCAT en el ple d’aquest dimarts

Els pals instal·lats al tòtem que senyalitza les instal·lacions de la Policia a la Seu d’Urgell.

Els pals instal·lats al tòtem que senyalitza les instal·lacions de la Policia a la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de la Seu d’Urgell requerirà a la Direcció Nacional de la Policia la retirada dels pals on oneja la bandera espanyola davant la comissaria de la Policia Nacional, al considerar que vulneren la normativa urbanística. El consistori argumenta que no formen part de la llicència d’obres que va atorgar l’any 2009 per a la reforma integral de les instal·lacions d’aquest cos policial a l’avinguda Salòria. Així consta en una moció que presentarà al ple de dimarts vinent el grup d’ERC, a l’oposició, i que rebrà el suport de l’equip de govern del PDeCAT.

El projecte de remodelació que va aprovar l’ajuntament incloïa l’estructura exterior o tòtem que senyalitza la comissaria, però al projecte no figuraven els pals que poden veure’s actualment. Segons el portaveu del grup d’ERC, Francesc Viaplana, el consistori no “els va autoritzar en cap moment”. Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, Jesús Fierro (PDeCAT), va puntualitzar que el consistori va permetre instal·lar-los “de forma puntual” per hissar banderes amb motiu d’actes oficials, però no “de forma permanent com està ara la bandera espanyola”.

El consistori sols va permetre usar astes de banderes per a actes oficials i no de forma fixa

Després d’aprovar-la al pròxim ple, l’ajuntament preveu donar un termini d’un mes per fer complir la llicència d’obres. En cas contrari, podrà actuar d’ofici per realitzar la retirada de les astes de les banderes i al seu torn de la bandera que oneja al davant de la comissaria. Fierro va apuntar que “mai abans havíem requerit a l’organisme competent que complís la normativa urbanística” i va valorar que “no tindria sentit que no votéssim a favor de la moció”. Viaplana, al seu torn, va apuntar que han portat aquesta moció al ple després d’haver sol·licitat “en diverses ocasions” a l’ajuntament que faci complir la normativa urbanística. “Ho havíem sol·licitat a través de la junta de govern i en un prec durant un ple.”

Els set vots de PDeCAT i els tres d’ERC formen una àmplia majoria dels disset regidors del consistori de la Seu d’Urgell, la qual cosa permetrà aprovar la moció. El grup de Compromís per la Seu, amb sis regidors, va apuntar que no ha decidit encara si donarà suport o no a la moció, mentre que aquest diari va intentar contactar sense èxit amb l’edil de la CUP. Es tracta del primer cas conegut a Lleida que es requereix a una administració retirar un pal en què oneja la bandera espanyola per haver incomplert normativa (vegeu el desglossament).

Així mateix, ha estat objecte de litigis durant els últims anys la presència d’estelades en locals públics durant períodes de campanya electoral. Sobre aquesta qüestió, la junta electoral central ha considerat que l’ensenya independentista és un símbol “partidista” i ha emès diverses resolucions que van exigir retirar-la en locals que acullen col·legis electorals.

Un requeriment sense precedents i anys de “guerra de banderes”L’exigència de retirar les astes on oneja la bandera espanyola davant de la comissaria de la Seu d’Urgell es basa en l’incompliment, segons l’ajuntament, de la llicència d’obres atorgada el 2009. Tanmateix, arriba després d’anys de “guerra de banderes” a les comarques de Lleida, en els quals l’Estat ha presentat demandes i obtingut sentències favorables per aconseguir just el contrari: obligar ajuntaments governats per partits sobiranistes a hissar la rojigualda als pals dels consistoris, tal com ho exigeix la llei espanyola de banderes de 1981.

tracking