SEGRE

MUNICIPIS SÍMBOLS OFICIALS

Les Borges canvia la corona de l'escut per una muralla

El símbol heràldic que distingeix les ciutats || Planteja incloure la flor de lis en memòria de la seua adscripció a Lleida

L’alcalde, Enric Mir, darrere de l’actual escut de la localitat.

L’alcalde, Enric Mir, darrere de l’actual escut de la localitat.R.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escut municipal de les Borges Blanques canviarà la corona que ha lluït fins ara per un cinturó de muralles i torres, el símbol heràldic que distingeix les ciutats. Així consta a l’expedient per renovar aquest emblema que ha rebut l’aprovació definitiva. El nou tindrà forma de rombe i l’informe suggereix incloure-hi també l’emblema de la flor de lis, en memòria del període comprès des de l’edat mitjana fins als decrets de Nova Planta en què la capital de les Garrigues va ser un “carrer de Lleida”.

“La corona actual no té rigor històric”, va apuntar l’alcalde, Enric Mir, mentre que els informes per al nou escut assenyalen que les Borges Blanques va rebre el títol de ciutat l’any 1900. Per la seua banda, l’edil Núria Palau va assenyalar que l’ajuntament ha de decidir encara si hi inclou o no la flor de lis. Va afegir que redibuixaran el bou pintat a l’interior de l’escut, després de constatar que algun estudi sobre heràldica el descriu per error com “una vaca”.

La renovació dels símbols es completarà amb l’elecció d’una nova bandera municipal i amb l’adopció de la denominació paeria per a l’ajuntament (vegeu el desglossament).

El procés per renovar els símbols locals es va iniciar el mes de juliol passat, en una sessió en la qual el consistori va anunciar també que adoptarà la denominació paeria per a l’ajuntament i la de paers per als regidors (vegeu SEGRE del passat 27 de juliol).

Un primer intent per fer-ho l’any 2000 va quedar paralitzat al rebre al·legacions en contra.

L’ajuntament sotmetrà la nova bandera a elecció popular Una vegada decidit el futur escut de les Borges Blanques, la normativa sobre símbols locals de Catalunya planteja diferents alternatives a l’hora d’utilitzar-lo a la bandera municipal. La regidora de Governació, Núria Palau, va explicar que l’ajuntament té la intenció d’elaborar diferents variants de la nova bandera i sotmetre-les a elecció popular en els propers mesos.

tracking