SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Limitaran abocar purins en cap de setmana per no perjudicar el turisme

Els ramaders necessitaran plantes per tractar-los o més sòl per aplicar-los

Imatge d’arxiu de purins aplicats a prop de les Borges Blanques.

Imatge d’arxiu de purins aplicats a prop de les Borges Blanques.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat prohibirà l’aplicació de purins com a fertilitzant en cultius a menys de 500 metres de nuclis habitats, centres de treball no agraris i zones de lleure en cap de setmana i dies festius. Així ho preveu el nou decret sobre dejeccions ramaderes, que va iniciar ahir el seu període d’exposició pública. Aquesta mesurada busca “equilibri entre la necessària activitat ramadera i el benestar tant dels residents com dels visitants d’aquestes zones”, segons la memòria del futur reglament. Fins ara, la normativa no distingia entre feiners i festius, de manera que permetia abocar purins a menys de mig quilòmetre sempre que es cobrissin en menys d’un dia per evitar pudors.

El projecte del decret recorda que alguns municipis han adoptat ordenances que prohibeixen l’aplicació de purins en cultius en cap de setmana i dies festius, i assenyala que la nova regulació “contribuirà a eliminar greuges entre explotacions” pel fet de pertànyer a municipis diferents. Aquesta restricció se suma a altres de previstes en el futur decret, com és el cas d’establir límits de nitrats per hectàrea i any que varien en funció de la pluviometria de cada zona i que són inferiors als de la norma actual. Fonts dels sindicats agraris van apuntar que això requerirà disposar d’instal·lacions de tractament a les granges o d’extensions superiors de sòl on aplicar les dejeccions (vegeu el desglossament).

Nou decret davant l’amenaça de sancions per contaminació El nou decret se sotmet a informació pública un any després que la Unió Europea (UE) va advertir sobre el fet que la contaminació d’aigües subterrànies per nitrats amb prou feines ha millorat en l’última dècada, una cosa que contravé la directiva d’aigües i podria derivar en sancions en el futur. Al costat de la nova regulació del departament d’Agricultura sobre dejeccions, el departament de Territori ha aplicat en els últims mesos restriccions a la construcció i l’ampliació de granges en zones vulnerables a la contaminació per nitrats.

tracking