SEGRE

COMARCAS

Fiscalia cita els primers 15 alcaldes de Lleida per col·laborar amb el referèndum de l'1-O

Les Borges, Almacelles o el Pont, així com Mollerussa i la Seu, que declararan com a aforats al ser diputats al Parlament || També el president de la Diputació i edil de Fondarella, Joan Reñé

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys una quinzena d’alcaldes de Lleida van començar a rebre ahir citacions de la Fiscalia de Lleida per declarar sobre la col·laboració amb l’organització del referèndum de l’1 d’octubre, mentre que la Fiscalia General de l’Estat va cursar sengles oficis en els quals ordena al fiscal superior de Catalunya i al fiscal en cap de la Sala Penal del Tribunal Suprem citar almenys uns altres cinc edils catalans que han anunciat que col·laboraran amb la consulta i que també són diputats al Parlament, amb la qual cosa tenen condició d’aforats. Dos d’ells són de Lleida, Marc Solsona (alcalde de Mollerussa) i Albert Batalla (la Seu d’Urgell).

Solsona va confirmar ahir a la nit la recepció de la citació per declarar el dia 19. En aquests dos casos, com en els dels altres tres diputats (Neus Lloveras, de Vilanova i la Geltrú; Albert Batet, de Valls; i Ferran Bel, alcalde de Tortosa i diputat en aquest cas del Congrés), se citen com a investigats, assistits d’advocats, però no se n’ordena la detenció en cas que no hi assisteixin. Tots són del PDeCAT, com la quinzena d’alcaldes no aforats que també van rebre ahir la carta del fiscal en cap de Lleida per declarar. Entre ells, Joan Reñé, president de la Diputació i alcalde de Fondarella, que declararà el dia 20; Enric Mir, de les Borges Blanques, que ho farà dijous; Josep Ibarz, d’Almacelles, que declararà el dia 22, i José Antonio Troguet, del Pont de Suert; Ramon Royes, de Cervera, i Rosa Pujol, d’Aitona, la setmana que ve. Les comunicacions es van rebre tant per correu electrònic com per funcionari judicial. El fiscal els cita com a imputats per delictes de desobediència i prevaricació, encara que no inclou malversació de cabals públics, tal com s’havia anunciat. El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va ordenar als fiscals citar més de 700 alcaldes que apareixen a la pàgina web de l’AMI com a col·laboradors amb l’1-O.

Tanmateix, la llista s’amplia diàriament, ja que dimecres eren 712 (188 dels quals a Lleida) i ahir, 734. Maza els va advertir ahir que s’enfronten a penes de fins a vuit anys de presó (malversació) i inhabilitació. Els alcaldes consultats es van mostrar tranquils davant de la citació.

Així mateix, avui a les 19.30 hores està previst al Teatre de l’Escorxador de Lleida un acte per “interpel·lar les dones, perquè surtin a lluitar pels seus drets”.

Fornells va dir que defensen “exercir el dret fonamental a l’autodeterminació i al vot” i el president del grup d’Esquerra a la Paeria, Carles Vega, va afegir que “si a Lleida tenim dificultats per desenvolupar la campanya és pels tics antidemocràtics i d’unionisme de l’alcalde”. Per la seua part, Carles Comes, president de la federació, va indicar que la Guàrdia Civil va vigilar ahir durant tres hores l’entrada de l’antiga seu d’Esquerra a Balaguer. “No entenc com el CNI espanyol no sap que des de fa un any i mig en tenim una de nova”, va ironitzar.

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.SEGRE

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.SEGRE

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.SEGRE

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.

Una de les citacions rebudes ahir a Lleida.SEGRE

tracking