SEGRE

MOBILITZACIÓ ENERGIA

La vall Fosca demana revertir les concessions de centrals hidroelèctriques

La central hidroelèctrica de la Torre de Capdella.

La central hidroelèctrica de la Torre de Capdella.M. LL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de la vall Fosca es mobilitzaran el pròxim dia 15 d’octubre a la Central de Capdella per reclamar la reversió de les concessions i la municipalitzaió de les centrals hidroelèctriques. Argumenten que, superats els setanta-cinc anys que estableix la normativa, l’obra de domini públic municipal s’ha de tornar al municipi. Plantegen el retorn de quatre de les cinc centrals que hi ha a la vall Fosca.

La mobilització també vol servir per mostrar el suport als veïns de la vall denunciats i encausats per Endesa. La companyia reclama 1,5 milions d’euros a veïns i a l’ajuntament de la Torre de Capdella. El conflicte entre els veïns i Endesa fa vuit anys que està obert. Els veïns es neguen a pagar aquesta quantitat argumentant una mala facturació i la mala aplicació de l’IVA per part de la companyia.

La convocatòria l’han fet a través d’un vídeo que han penjat a la plataforma YouTube en el qual presenten la vall Fosca i exposen el conflicte amb la companyia Endesa i conviden la gent a unir-se a la manifestació del pròxim dia 15 d’octubre. El col·lectiu explica que van haver de cedir els terrenys comunals per construir la primera central hidroelèctrica i que, per assegurar-se el subministrament elèctric per a ells i per a generacions futures, van firmar un conveni en el qual s’estipulava un preu fix de la llum. Es tracta d’un conveni que data del 1927.

tracking