SEGRE

AIGÜES PROJECTES

El Segarra-Garrigues donarà aigua al regadiu de l'Espluga amb bombatge de plaques solars

Projecte per subministrar el reg de 180 hectàrees de l’Espluga Calba i evitar així el cost energètic || Actualment aquesta col·lectivitat es proveeix d’un aqüífer i cedirà 30 hectàrees al canal

Les obres de la primera fase de modernització per soterrar el reg a Gimenells el febrer passat.

Les obres de la primera fase de modernització per soterrar el reg a Gimenells el febrer passat.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El canal Segarra-Garrigues dotarà d’aigua la colectivitat de regants de l’Espluga Calba i ho farà a través d’un projecte d’impulsió amb bombatge solar. El projecte es troba ara en fase d’informació pública i preveu garantir una dotació de 1.500 metres cúbics d’aigua per hectàrea a l’any a les 180 hectàrees de la col·lectivitat, segons va explicar el president dels regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové. La iniciativa vol reduir l’alt cost que suposa una estació de bombatge a la zona substituint-la per una planta d’energia solar, “molt més econòmica i que ens permetrà disposar de l’aigua necessària per mantenir els nostres cultius, especialment d’oliveres”, va dir el president dels regants de l’Espluga Calba, Eduard Ortega. La comunitat es proveeix ara des de pous i té una dotació de 250 metres cúbics per hectàrea. Ortega va explicar que s’ha arribat a un acord entre el canal, els regants de l’Espluga Calba, l’empresa pública Infraestructures i Aigües del Segarra-Garrigues per portar aigua des de la bassa de regulació del sector número 8 del sistema Segarra-Garrigues a la bassa de l’Espluga, superant així un desnivell de 100 metres de cota entre bassa i bassa, i un estalvi energètic considerable. Va assenyalar que la majoria d’hectàrees del terme municipal de l’Espluga estan excloses de l’àmbit del Segarra-Garrigues tret de 30 hectàrees (de les 180) que regaran sense bombatge i que ho faran per pressió natural i entraran a formar part del Segarra-Garrigues. Eduard Ortega va explicar que el projecte, que preveu una inversió d’uns 150.000 euros, finançats al 80 per cent pel departament d’Agricultura i el 20 per cent restant pels regants de l’Espluga Calba, és la “salvació” per a les nostres collites. Així mateix, va apuntar que les plaques s’instal·laran en uns terrenys d’Infraestructures.

Llum verda a continuar modernitzant el reg a Gimenells

La comissió d’Urbanisme debatrà dijous el projecte de modernització del reg de Gimenells i el Pla de la Font que beneficiarà unes 850 hectàrees de gairebé un centenar de pagesos de la col·lectivitat de regants d’aquest municipi que també afecta Alcarràs (en unes 200 hectàrees). Es tracta d’una actuació que suposa una inversió de gairebé 3 milions d’euros dels quals un és finançat per la UE. Seran les darreres 850 hectàrees per proveir amb canonades soterrades i aspersió o degoteig una extensió total de 2.600 hectàrees, segons va explicar el responsable de l’entitat, Francesc Salvador. D’aquest forma, podran seguir les actuacions que van començar el mes de febrer passat i que contemplen la construcció d’una rasa d’uns quatre quilòmetres des de la presa al pantà de 2Llacs (on es fan esports nàutics) fins a la primera finca regable. Salvador va indicar que, en total, la xarxa té més de 10 quilòmetres i permetrà acabar amb el reg a manta. Va remarcar que la Generalitat de Catalunya ha donat llum verda a l’actuació.

tracking