SEGRE

SERVEIS INICIATIVES

Urgell, Pla, Noguera i Sobirà projecten obrir centres de serveis per a la tercera edat

Seguint el model de les Garrigues que els va posar en marxa l’any passat || Per oferir transport, assistència mèdica, bugaderia, podologia, perruqueria o menjador, entre altres, segons la demanda

El Centre d’Atenció a la Tercera Edat que al gener es va inaugurar a l’Albi.

El Centre d’Atenció a la Tercera Edat que al gener es va inaugurar a l’Albi.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consells de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera i el Pallars Sobirà estudien crear centres d’atenció a la tercera edat seguint el model pioner de les Garrigues, que ja el va posar en marxa a finals de l’any passat a diversos pobles (vegeu el desglossament) per centralitzar serveis de menjador, transport, acompanyament, seguiment mèdic, podologia, perruqueria o bugaderia, entre altres. Segons el president del consell de l’Urgell i alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, l’organisme ha sol·licitat una ajuda al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) perquè una persona faci l’estudi de les necessitats dels ancians. La idea és crear una borsa de treball per a dones de mitjana edat que podrien deixar els esmentats serveis atenent a casa o en un centre com el que es va inaugurar el gener a l’Albi, que centralitza tota aquesta oferta i té vocació comarcal. L’Urgell ja treballa per oferir un servei de transport periòdic a demanda.

Per la seua part, la coordinadora del Consorci d’Atenció a els Persones Grans de l’Alt Urgell, Dolors Farràs, va valorar la necessitat d’incrementar els serveis destinats a la gent gran de la comarca amb centres de dia a la Seu i Oliana. Segons la seua opinió, la creació d’un centre de serveis d’àmbit rural seria “el recurs que s’adequaria més a les característiques de la comarca, amb una important dispersió geogràfica”. L’objectiu és afavorir l’envelliment rural adaptant-se a les necessitats dels usuaris i les seues famílies. En aquest sentit, va explicar que no han sol·licitat una subvenció per a la seua construcció però estudiaran fer-ho pròximament.

El president del consell del Sobirà, Carles Isús, va assenyalar que avui té una reunió amb la consellera de Benestar i Família, Dolors Bassa, per a la posada en marxa d’un servei d’aquest tipus. Seria una plataforma d’atenció centralitzada per a la tercera edat, encara que caldria definir el sistema ja que, ateses l’orografia i la demografia de la comarca, “seria difícil tenir una seu localitzada i física, per la qual cosa caldria aprofundir en el model a aplicar i en la seua gestió”, va indicar. A la Noguera, la presidenta del consell, Concepció Cañadell, va assenyalar que ha rebut peticions d’alcaldes, entre els quals els de Bellmunt, Penelles, Albesa i en els quals s’inclou també Térmens, població de la qual és alcaldessa, interessats en la posada en marxa d’un centre de serveis centralitzat per a les persones d’edat avançada. No obstant, va recalcar que no és una iniciativa del consell encara que, a la llarga, es podrien gestionar des de l’organisme. El consell de les Garrigues ha iniciat aquesta setmana la formació d’una vintena de persones que treballaran en aquesta plataforma de serveis.

Serveis i precedents a fusionar i treballar segons demandaEl pla pioner de les Garrigues per donar a la seua gent gran atenció als casals o llars de jubilats es va posar en marxa a finals de l’any passat. L’Albi va estrenar el seu centre d’atenció i de serveis aquest gener i també ho va fer Vinaixa. Juneda, Cervià, la Granadella i Puiggròs estan en la mateixa línia. Una altra de les poblacions que ofereixen un servei d’aquest tipus des del 2002 és Anglesola, que compta amb un centre que focalitza totes les prestacions. La Segarra és una altra de les comarques innovadores a l’hora de mancomunar serveis a les persones grans. Per a això desplaça personal especialitzat que acudeix als pobles a oferir atenció als veïns segons la demanda. La resta de les comarques i la Val d’Aran tenen resolta aquesta funció a través dels Serveis Socials. En el cas del Segrià, són els pobles els que assumeixen aquesta competència i pobles petits com Aspa també ofereixen atenció segons la demanda.

tracking