SEGRE

REGADIU POLÈMICA

Madrid diu que el Govern li deu 88 milions d'euros pel Segarra-Garrigues, 43 de l'explotació

La conselleria assegura que ara són 74,5 milions i defensa que, del total de l’obra, l’Estat aporta només el 15% || L’Executiu català admet que hi ha conceptes del deute en els quals hi ha discrepància

El canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas per la localitat de Verdú.

El canal principal del Segarra-Garrigues al seu pas per la localitat de Verdú.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri d’Agricultura assegura que la Generalitat li deu encara 88 milions d’euros a compte tant de les obres del Segarra-Garrigues com de les despeses d’explotació del canal. En concret, la ministra Isabel García Tejerina assegura que “el deute que la Generalitat manté amb l’Estat supera els 88 milions. Gairebé 45 corresponen a les anualitats del 2014, el 2015 i el 2016, i la resta són tarifes d’explotació que estan pendents de pagament des del principi”.

La ministra, que va fer aquestes declaracions en una entrevista que SEGRE publica avui al suplement especial de la Fira de Sant Miquel, va afegir que el departament que dirigeix va formular una reclamació prèvia el 26 d’octubre de l’any passat i que el 27 de juliol va presentar una demanda per 68 milions d’euros. Assenyala també que a l’abril la Generalitat va acordar el pagament de l’anualitat del 2014, que va fer en sis mensualitats, que van sumar (amb xifres actualitzades el passat 20 de setembre) 13 milions d’euros. La referència a les anualitats està relacionada amb els pagaments que havia de fer l’Executiu català a compte de la part que els regants del Segarra-Garrigues havien d’abonar al Govern central pel 50% de les obres que corresponen a l’Estat d’aquest projecte (canal principal i presa de l’Albagés), adjudicat per 444 milions d’euros. El 2006, Govern espanyol i Generalitat van firmar un acord pel qual Catalunya es comprometia a abonar la part dels regants de l’obra estatal (222 milions) amb l’objectiu de desencallar el projecte, tenint en compte el recel dels agricultors beneficiaris. La conselleria d’Agricultura, per la seua banda, va assegurar ahir que el deute és de 74,5 milions i que està en “vies de solució”, ja que es porten a terme els pagaments anuals i es negocia per la resta de conceptes en què hi ha discrepància. De fet, la conselleria va remarcar que “el context de crisi econòmica i el dèficit fiscal que pateix Catalunya han fet que la Generalitat no hagi pogut atendre tots els compromisos de pagament del canal principal aquests últims anys. La ministra, al seu torn, atribueix a l’Executiu català un altre deute de 15 milions a Seiasa.

Ball de xifres per la inversió que porta a terme cada administració

El litigi que mantenen la conselleria d’Agricultura i el ministeri del ram pels impagaments d’una part de l’obra del Govern central ha portat també a un ball de xifres sobre la inversió que emprèn cada administració per portar a terme el Segarra-Garrigues.

Així doncs, el Govern central, a través de la ministra García Tejerina, defensa que “ja hi ha invertit més de 530 milions d’euros, un 98,61% del que es preveia al conveni de col·laboració amb la Generalitat”, mentre que aquesta “incompleix reiteradament” els acords.

En canvi, la conselleria d’Agricultura afirma que “per afavorir els regants, dels 1.513 milions d’euros que costa el Segarra-Garrigues, l’Estat únicament n’aporta 222 (el 15%) i la resta (el 85%) l’assumeix la Generalitat. Una part d’aquests són 222 milions més que corresponen al 50% de l’obra estatal, que inicialment havien d’aportar els mateixos regants beneficiaris.

tracking