SEGRE

AGRICULTURA REGS

El Canal d’Urgell ha de reconstruir 1 km de l’Auxiliar a l’enfonsar-se durant la campanya

Aigües avall de la presa de Sant Llorenç de Montgai, per evitar tancaments per avaries || El Segarra Garrigues proveeix més de 2.000 noves hectàrees aquest any i augmenta el consum respecte al 2016

El tram de l’Auxiliar on s’haurà d’intervenir per reconstruir més d’un quilòmetre de canal.

El tram de l’Auxiliar on s’haurà d’intervenir per reconstruir més d’un quilòmetre de canal.A.SANCHEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Canal d’Urgell procedirà els pròxims dies a la reconstrucció de més d’un quilòmetre del canal Auxiliar aigües avall des de la presa de Sant Llorenç de Montgai. Segons el president de la comunitat de regants, Ramon Carné, la sola (fons) del subcanal s’ha enfonsat a causa que travessa una zona calcària inestable, la qual cosa ha provocat dos avaries importants que van obligar a tancar-lo durant la campanya de regadiu que es va tancar ahir. Ara, els regants hauran d’aprovar el pressupost a l’assemblea general de l’octubre per finançar aquests i altres treballs que hauran d’estar a punt el març de l’any que ve, quan comenci la pròxima campanya. Carné va indicar que la previsió és que es destinin més de dos milions d’euros a aquesta reparació, així com a continuar amb les obres de consolidació del túnel de Montclar i el recreixement aigües avall del pont de ferro del canal Principal, ja que en alguns punts l’aigua es desborda. El recreixement permetrà assumir més cabal, la qual cosa evitarà la proliferació d’algues, que també està previst eradicar durant els mesos de tancament, va indicar Carné.

El canal d’Urgell ha gastat en aquesta campanya uns 460 hectòmetres cúbics del sistema Oliana-Rialb a la conca del Segre, encara que queden 200 hectòmetres cúbics útils més, que garanteixen els regs de l’any que ve en les seues més de 70.000 hectàrees. Per la seua banda, el Segarra-Garrigues, que es proveeix del mateix sistema, acabarà la campanya el 15 d’octubre, encara que seguirà servint aigua si hi ha demanda.

A més, seguirà la consolidació del túnel de Montclar i el recreixement del canal Principal

Segons el president, Josep Maria Jové, durant aquesta campanya s’han posat en reg prop de 2.000 hectàrees, la qual cosa ha representat un increment en el consum d’aigua que ha passat dels quinze milions de metres cúbics de l’any passat, entre el març i l’agost, als més de vint milions, en el mateix període durant aquest any, va indicar. Jové va insistir que, fins al moment, reguen més de 9.000 hectàrees i fins a 15.000 estan en disposició de fer-ho. El Canal de Pinyana posarà fi a la temporada de regs el dia 9 d’octubre també amb prou aigua emmagatzemada als pantans de la Ribagorçana per a la pròxima campanya, malgrat la sequera de l’estiu, mentre que l’Aragó i Catalunya, que ha resolt els regs sense prorratejos gràcies a Sant Salvador, ho farà el dia 10. L’Algerri-Balaguer també tancarà a primers d’octubre (vegeu SEGRE del 31 d’agost).

Tres-cents mil euros de la CHE per reparar camins del SegriàLa Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) invertirà 300.000 euros en la reparació dels camins de la seua competència que discorren pels termes municipals de Lleida, Almacelles, Alcarràs i Gimenells i Pla de la Font. Els treballs s’emmarquen en el conjunt d’obres de conservació general amb càrrec als pressupostos del mateix organisme de conca. Val a recordar que fa anys que aquests municipis del Segrià reclamen el condicionament de la xarxa viària a causa del seu estat d’abandó, que ha provocat accidents, alguns d’importància. De fet, aquesta circumstància va portar a la creació d’un front comú de pobles per exigir davant del jutge la reparació d’aquests camins (vegeu SEGRE del dia 3). De fet, l’alcalde de Gimenells, Dante Pérez, va indicar que mantindrà, amb l’ajuntament d’Alcarràs, aquesta via judicial malgrat l’anunci de la CHE de sanejar, arreglar i condicionar la zones danyades.

tracking