SEGRE

ESNOTICIA

Oberts fins a l'hora de votar

Veïns i membres de la comunitat educativa celebren actes en col·legis i altres locals fins a primera hora de demà per impedir-ne el tancament || En alguns, les activitats van començar ahir

Els primers participants en les activitats organitzades a l’escola de Juneda.

Els primers participants en les activitats organitzades a l’escola de Juneda.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mobilització popular en forma d’una singular epidèmia de festes d’inici de curs, actes culturals o de festa major per mantenir oberts col·legis, instituts i locals públics que són seus electorals fins a primera hora de demà, amb la finalitat d’evitar que els accessos puguin ser precintats prèviament per les forces de seguretat. Això és el que porten a terme diverses institucions i col·lectius de veïns, professors, pares i alumnes de tot Lleida.

Activitats festives als centres

En alguns centres, les activitats festives ja van començar ahir a la tarda i es prolongaran durant tot el dia d’avui i aquesta nit. Un és l’escola de Juneda, on ahir a la tarda una quinzena de persones van posar en marxa una sèrie d’activitats organitzades per torns fins a primera hora de demà i que compten amb dos-cents inscrits. Un altre, l’escola pública de Tremp, en què les projeccions de pel·lícules, la música i una tertúlia van protagonitzar les primeres hores d’activitat. Agents dels Mossos d’Esquadra es van personar al centre i el van abandonar després d’aixecar acta que només acollia activitats esportives i culturals.

Hi ha programats actes culturals, sopars i acampades aquesta nit en edificis públics

Això sí, van advertir els assistents que l’han de desallotjar abans de les sis de la matinada de demà. La delegació d’Ensenyament a Lleida, que també és local electoral, va iniciar al seu torn un cicle d’activitats d’“inici de curs”. D’altra banda, a l’institut Guindàvols de la capital, hi havia programada una marató de cine de Star Wars i avui hi haurà dinar i sopar de germanor, activitats esportives i, ja durant la matinada de demà, ball, xocolatada i cant coral per acabar amb una “benvinguda al sol” a les 07.00 h. Avui seran molts més els col·legis, instituts i locals públics en els quals hi haurà actes populars durant tota la tarda i la nit. Així, a la Seu d’Urgell, Òmnium ha programat una marató cultural a la sala de Sant Domènec i el consistori, un altre d’història a l’arxiu comarcal. Per la seua banda, l’Associació d’Amics de Castellciutat ha organitzat també activitats variades al local social d’aquesta localitat.

Quant a Lleida ciutat, els instituts Joan Oró, Màrius Torres, Josep Lladonosa i Ronda han previst un ampli ventall d’activitats, entre les quals figuren la commemoració dels 75 anys de la mort de Màrius Torres o sopars populars. A les Borges Blanques, s’ha organitzat una vetlla del col·legi electoral al Pavelló de l’Oli a partir de les 20.00 h. A més a més, en moltes localitats, com per exemple Arbeca, Alfés, Alcanó, els Torms, Tarrés, Llardecans o Maials, hi haurà esmorzars, xocolatades i altres activitats populars a primera hora de demà per animar l’afluència a les urnes. Pel que fa a Alcanó, els actes han estat convocats amb el lema “Sortim al carrer, defensem la democràcia”.

Aquesta situació es repeteix a tot Catalunya, on centenars de persones ja van omplir ahir a la tarda sales d’escoles, centres cívics i altres seus electorals Com a exemple, a Barcelona ciutat, membres de la comunitat educativa ja van acampar ahir a l’interior de diverses escoles de Sants.

Treuen les portes de centres per evitar-ne el precintament A banda d’activitats culturals i esportives, els membres de les comunitats educatives d’algunes escoles han trobat una manera imaginativa d’evitar-ne el precintament: traient les portes. És el que han fet a la de Juneda, aprofitant que a l’edifici hi haurà gent al llarg de tot el cap de setmana. A Riudaura (Girona), ha passat el mateix, en una actuació que l’ajuntament justifica al·legant treballs de manteniment de les portes. El mateix alcalde va penjar una foto a les xarxes socials. Segons van apuntar ahir a la nit algunes fonts, al col·legi d’Albesa també s’hauria registrat aquesta acció, encara que aquest diari no va poder confirmar-ho.

Els primers participants en les activitats organitzades a l’escola de Juneda.

Els primers participants en les activitats organitzades a l’escola de Juneda.SEGRE

Els primers participants en les activitats organitzades a l’escola de Juneda.

Els primers participants en les activitats organitzades a l’escola de Juneda.SEGRE

tracking