SEGRE

AIGÜES REGADIUS

El camp fotovoltaic de l'Algerri-Balaguer atreu enginyeries i col·lectius de regants

Entrarà en servei d’aquí a tres setmanes i la comunitat estudia obrir les instal·lacions a visites públiques

El nou sistema de bombatge entrarà en funcionament d’aquí a unes tres setmanes.

El nou sistema de bombatge entrarà en funcionament d’aquí a unes tres setmanes.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El camp fotovoltaic que la comunitat de regants del canal Algerri-Balaguer està instal·lant a la zona d’Ivars de Noguera, per bombar aigua a través dels panells solars i estalviar-se així part de l’elevat cost energètic, està suscitant l’interès de diverses enginyeries industrials i d’altres comunitats de regants que s’han interessat per conèixer el rendiment d’aquest sistema mundialment innovador des del punt de vista de les característiques del mecanisme.

La firma Gascan Solar Tècnics, encarregada del projecte, ultima la connexió dels panells solars amb aquesta bomba i preveu que pugui entrar en funcionament d’aquí a unes tres setmanes, segons va assegurar Antoni Gastó, gerent de l’empresa.

Així mateix, va apuntar que la innovació d’aquest sistema recau en la bomba, amb un diàmetre de grans dimensions i una capacitat de bombatge molt elevada, i de com s’alimenta a través d’un camp fotovoltaic de grans dimensions. “Han estat diverses les empreses i altres comunitats de regants de les comarques de Lleida que s’han interessat per diverses qüestions, des del cost del projecte fins a quin serà el rendiment final per estudiar la possibilitat d’implantar-lo en els seus sistemes”, va dir Gastó. Aquests dies s’instal·len uns robots que han de permetre alimentar la bomba des dels plafons i no serà fins que finalitzi aquesta fase (que acumula un retard de gairebé tres setmanes) que es posarà en marxa el sistema de bombatge. “El més important és posar en marxa la bomba i calcular el rendiment, els costos, les amortitzacions i la possibilitat d’ampliar el sistema amb la incorporació de tres bombes més”, va explicar Antoni Gastó. Si és així, el projecte global dels regants de l’Algerri-Balaguer preveu l’adquisició de tres bombes més, amb un cost de 600.000 euros cada una. Una iniciativa que ha de permetre reduir entre 90.000 i 100.000 euros anuals el rebut elèctric. La comunitat estudia obrir al públic el camp fotovoltaic per fer-hi visites.

Modernització i altres sistemes alternatius

Els nous regadius que es troben en execució o que han estat recentment culminats incorporen les últimes tecnologies amb l’objectiu de reduir costos. El Segrià Sud també utilitza l’energia solar per a una zona petita, “només quan tenim problemes de cota i a una molt baixa escala”, va dir el president dels regants, Xavier Pelegrí. El Segarra-Garrigues dotarà d’aigua la col·lectivitat de l’Espluga Calba i ho farà a través d’un projecte d’impulsió amb bombatge solar, per evitar el bombatge elèctric superant un desnivell de cent metres.

El nou sistema de bombatge entrarà en funcionament d’aquí a unes tres setmanes.

El nou sistema de bombatge entrarà en funcionament d’aquí a unes tres setmanes.MAGDALENA ALTISENT

tracking