SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aran gestionarà la fauna salvatge el 2018 i vol posar límit als óssos

El Conselh Generau ha negociat el traspàs en aquesta matèria a partir de l’any que ve || El síndic diu que els 40 actuals ja són una quantitat desproporcionada

Una óssa amb els seus dos cadells en una imatge presa per l’equip de seguiment al Pirineu.

Una óssa amb els seus dos cadells en una imatge presa per l’equip de seguiment al Pirineu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va remarcar ahir que la població d’óssos ja ha arribat a la cota màxima al Pirineu, on habiten una quarantena d’exemplars. Així com Unió de Pagesos, Barrera creu que la Generalitat gestiona malament la fauna salvatge (vegeu SEGRE del dia 1) ja que falten estudis per fixar el límit d’animals que poden acollir les comarques de muntanya, en especial Aran i el Sobirà, tenint en compte que els exemplars que hi ha ara es reproduiran any rere any fins a assolir una xifra que veuen desproporcionada. Per aquesta raó, el Conselh intervindrà en l’afer a partir del 2018 ja que gestionarà la fauna salvatge a la Val. “És una competència que tenim negociada i acordada amb el Govern per al seu traspàs i només falta la publicació en mitjans oficials”, va indicar Barrera. Aplicarà les mesures oportunes, en especial, si es té en compte que l’any que ve finalitza el Pyros Life, que canalitza els ajuts per frenar la proliferació d’óssos ja que, “al final, acabaran amb la ramaderia intensiva de muntanya. Si això continua així, s’haurà d’elegir entre ós i ramaders, i nosaltres sempre estarem al costat del territori que ja té constància que no se’n poden assumir més d’acord amb els centenars de caps de bestiar morts cada any”. Barrera també va considerar que no és cap reclam turístic i va denunciar arbitrarietat en el pagament de compensacions, un altre tema que s’assumirà quan el Conselh assumeixi la competència en fauna salvatge. Va remarcar que les mesures que han pres fins ara, amb mastins o agrupació de ramats, són efectives de forma molt parcial i serveixen en el cas d’ovelles però no de vaques, cabres o cavalls.

Val a recordar que l’oposició a l’ós després dels atacs d’aquest any ha empitjorat al Pirineu, sobretot en el francès, que exigeix retirar-los i tornar-los a Eslovènia i fins i tot amenacen de matar-los (vegeu SEGRE del 16 de setembre).

Va incidir en el fet que el llop està totalment descartat com a espècie a reintroduir ja que “és una màquina de matar”, mentre que sobre les colònies de voltors va apuntar que són una espècie que s’està convertint en depredadora i que necessita més control i seguiment.

Sense notícies de Pyros, oposició al llop i més control de voltorsBarrera va assenyalar que des de fa mesos els tècnics que fan el seguiment a la població d’óssos no tenen notícies de Pyros, el primer plantígrad mascle reintroduït a mitjans dels noranta. Segons els últims informes, Pyros tindria uns 25 anys, molts més dels que s’estima que pot viure un ós en llibertat (entre 18 i 20), per la qual cosa no es descartaria que hagi mort, encara que el 2016 es van tornar a captar imatges de l’exemplar.

tracking