SEGRE

ESNOTICIA

I les urnes? A la panxa del bou!

Era una de les incògnites i el secret més ben guardat de l’organització del referèndum de l’1 d’octubre || Als pobles de Lleida es van amagar en camps de pomeres o entre bótes de vi i durant la jornada electoral es van arribar a enganxar a les taules perquè no les requisessin

I les urnes? A la panxa del bou!

I les urnes? A la panxa del bou!

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El lloc on s’amagaven les urnes per al referèndum de l’1 d’octubre era una de les grans incògnites de l’organització. Procedents de la població nord-catalana d’Elna, van arribar en furgonetes en cases particulars, però altres estaven guardades als llocs més insospitats, com un tanatori o camuflades entre les bótes de vi d’un celler, encara que totes van arribar a temps a tots els col·legis electorals.

Per entregar-les als responsables dels punts de votació, el modus operandi era diferent en cada municipi. En una localitat, els responsables van haver d’esperar a les 22.00 hores de la vigília de l’1-O, quan van rebre una ubicació via telèfon mòbil i es van dirigir fins a aquest punt amb cotxe. A l’arribada, en un camp de pomeres, les urnes estaven ocultes en bosses.

Similar va ser l’entrega de paperetes i sobres en el mateix municipi. Cada coordinador rebia també la ubicació i enmig del bosc hi havia una persona que les anava repartint. En un altre poble, les va portar un veí que havia anat a buscar-les a un punt determinat de la capital de la comarca després de rebre a través de WhatsApp un missatge en el qual es llegia: “Ja tens tot el gènere per a la festa.” Durant les primeres hores de la jornada electoral de diumenge passat, veïns de tot Lleida anaven rebent les imatges i vídeos de les càrregues policials que se succeïen al pla i això va despertar l’enginy dels responsables dels punts de votació.

MISSATGES Un veí va anar a buscar les paperetes al rebre un missatge que deia: “Ja tens el gènere per a la festa”

Van enganxar urnes a les taules perquè no se les poguessin emportar fàcilment i fins i tot van utilitzar urnes falses perquè no requisessin les veritables. Una era d’Ikea, amb un adhesiu del logo de la Generalitat i també estava segellada amb dos precintes perquè semblés real. Una altra manera de protegir- les era fer-les desaparèixer ràpidament i hi va haver almenys una urna lligada a una politja durant les votacions per poder pujar-la fins a les golfes de la planta superior i que ningú no pogués emportar-se-la.

Quan els veïns temien que els Mossos entressin a requisar urnes, paperetes i sobres, es van arribar a guardar en neveres, teulades, soterranis o habitacions de comptadors. Una vegada es van tancar els col·legis electorals, es va procedir al recompte, que en la majoria de casos es va dur a terme al mateix lloc, encara que hi va haver alguns pobles en els quals es van traslladar urnes, paperetes i actes a la rectoria o a l’església.

Finalment, l’opció del sí es va imposar a Lleida amb un 93,84% dels vots emesos.

tracking