SEGRE

JUSTÍCIA EQUIPAMENTS

El Govern central crea un segon jutjat de Família a Lleida per combatre el col·lapse

El Consell de Ministres ho va aprovar ahir, després de la insistent reclamació de la Generalitat || L’any passat es van tramitar 2.470 procediments, amb un augment gradual des del 2011, quan van ser 1.542

L’accés al Canyeret per l’Audiència es fa des d’aquesta setmana pel lateral.

L’accés al Canyeret per l’Audiència es fa des d’aquesta setmana pel lateral.A.G.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell de Ministres va aprovar ahir la creació de 93 jutjats per adequar la planta judicial a les necessitats existents per la sobrecàrrega de treball. Un és el jutjat de primera instància número 9 de Lleida, que serà el segon especialitzat en Família. Aquest jutjat havia estat llargament sol·licitat tant per la Generalitat com pel president de l’Audiència de Lleida, Francesc Segura, i el jutge degà, Eduardo Enrech.

L’únic que hi havia fins ara en aquesta jurisdicció a Lleida va assolir l’any passat els 2.470 procediments, 320 més que el 2015, amb un augment gradual des del 2011, quan van ser 1.542. Segura va apuntar al juliol que “la creació d’un segon jutjat de Família és imprescindible. No només falta un jutge, sinó tota l’estructura que hi ha al darrere”. La crisi econòmica explica aquest augment perquè s’han registrat més divorcis i s’han sol·licitat centenars de modificacions a les pensions alimentàries de pares separats, principalment a la baixa, al·legant que no poden assumir-les perquè han baixat els seus ingressos.

La data d’entrada en funcionament del nou jutjat encara no s’ha concretat, però la previsió és que pugui ser a començaments del 2018. El ministeri de Justícia, amb aquests gairebé centenar de nous jutjats, va afirmar que es garantirà als ciutadans “l’efectiva protecció dels seus drets”, ja que s’aconseguirà donar una resposta “de caràcter estructural” a les necessitats generades per més càrrega de treball en determinades zones. Amb aquesta mesura, es pretén millorar el temps de resposta i reduir el nombre d’assumptes pendents a cada jutjat. A Catalunya, són un total de catorze de nous. Al seu torn, la conselleria de Justícia comparteix amb els agents jurídics la necessitat de més jutjats.

Els catorze nous jutjats no resolen els problemes de falta de jutges a Catalunya, sinó que únicament pal·liaran les necessitats més urgents. Així, recorden que la mitjana de l’Estat és d’11,5 jutges per cada 100.000 habitants, i a Catalunya és de 10,5. Per posar fi a aquesta diferència, s’haurien de crear setanta jutjats, segons va assenyalar el departament.

Habilitada l’entrada provisional lateral per l’Audiència

L’entrada a l’edifici dels jutjats del Canyeret de Lleida per l’Audiència es fa des de mitjans d’aquesta setmana pel lateral, a conseqüència de les obres d’ampliació de l’edifici. A pesar que els operaris l’han senyalitzat degudament, algun usuari preguntava ahir per l’entrada. Val a recordar que Justícia va reprendre al maig, amb dos anys de demora, les obres d’ampliació que preveuen la construcció de les noves set sales de vistes a la planta baixa, dos de les quals de més envergadura, a més d’un espai per acollir les peces de convicció (les proves judicials) i un nou espai per a l’arxiu de documents que s’adequaran a la part de l’edifici que es va ampliar en la primera fase, que va finalitzar el juliol del 2014.

D’altra banda, la porta principal continua tenint els vidres trencats tres mesos després que dos joves fossin detinguts pels Mossos d’Esquadra acusats d’haver-los destrossat a pedrades.

tracking