SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Descarten reintroduir el llop al Pirineu català

Sindicats agraris ja van mostrar la seua oposició a la iniciativa || Tècnics de Piroslife analitzen la gestió de l’ós a Itàlia

La delegació catalana visitant el Parc Nacional dels Abruços.

La delegació catalana visitant el Parc Nacional dels Abruços.TERRITORI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat descarta reintroduir el llop al Pirineu, segons van explicar ahir fonts del departament de Territori, que van apuntar que de moment no tenen sobre la taula cap projecte per a la reintroducció després de les queixes d’agricultors i ramaders davant de la possibilitat d’una nova espècie de fauna salvatge a Catalunya.

Territori assegura que no hi ha una població fixa d’aquesta espècie, encara que en algunes ocasions s’ha detectat algun exemplar, que vindria des d’Itàlia o França i que sempre arriba sol i acaba marxant. Al costat de sindicats agraris, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, es va oposar a la reintroducció del llop, del qual va afirmar que és “una màquina de matar”.

Territori va dir que no hi ha una població fixa de llop, encara que se’n detecta algun que ve d’Itàlia

Per la seua part, UP afirma que la convivència de la ramaderia extensiva amb aquest animal “és impossible”. En aquest sentit, dos tècnics del projecte Piroslife, de Forestal Catalana i de la Fundación Oso Pardo, que treballen en temes de prevenció, van comprovar les actuacions que es duen a terme a la província de Grosseto, a la Toscana italiana, en el marc del projecte Life MedWolf, pels danys provocats pel llop en aquesta regió. Van visitar quatre explotacions ramaderes d’ovella de llet, on han assegurat les quadres davant de les possibles predacions del llop.

D’altra banda, una delegació catalana formada pels dos tècnics de Piroslife, el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i set persones vinculades als territoris amb presència de l’ós han viatjat a Itàlia per conèixer de primera mà l’experiència del Parc Nacional dels Abruços, una regió on el 33% del territori està protegit (el percentatge més alt d’Europa), per conèixer els seus models de gestió de l’ós i millorar la convivència del territori amb aquesta espècie. A més, han pogut aprofundir en el sistema de monitoratge de l’ós per al control de la població, les tècniques de protecció dels ramaders locals i les iniciatives turístiques i de promoció econòmica que han generat al voltant d’aquesta espècie.

tracking