SEGRE

REGADIU MEDI AMBIENT

El Segarra-Garrigues denuncia que la gestió de les zepes “ha fracassat” i hi ha menys aus

Avisen de la recessió de les poblacions protegides i demanen desencallar un pla pilot per compatibilitzar el regadiu || Les pollicades de sisó han caigut des del 2009 i n’hi va haver de 7 a 11 el 2016

Denuncien l’abandonament de finques com aquesta.

Denuncien l’abandonament de finques com aquesta.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat de regants del Segarra-Garrigues va denunciar ahir el que considera una “mala gestió” i el “fracàs” de les polítiques actives de preservació de les espècies d’aus protegides en els secans de Lleida sota la figura de la zona especial de protecció de les aus. Més de 40.000 hectàrees de la zona regable del canal estan sota aquesta protecció i la Generalitat tutela projectes per preservar i impulsar la població d’aus com el sisó, la ganga o la xurra, sota amenaça de la Unió Europea de no tancar degudament el litigi iniciat fa més de quinze anys per entitats ecologistes.

El vicepresident de la comunitat de regants, Xavier Albareda, per la seua part, va assegurar que la població de sisons, per exemple, ha descendit des que es porta a terme una gestió per part d’experts, segons la informació facilitada per la Generalitat a l’última reunió de la comissió de seguiment de la declaració d’impacte ambiental del Segarra-Garrigues, al maig. Un dels gràfics presentats evidencia un descens del nombre de pollicades des del 2008, però especialment entre el 2012 i el 2016, quan amb prou feines han assolit les 0,1 llorigades per quilòmetre quadrat.

En total, l’any passat es van detectar entre 7 i 11 pollicades. En les explicacions del gràfic, els autors de l’estudi asseguren que “malgrat situar-nos en valors molt més baixos als observats en el període 2003-2011, la tendència presenta una certa estabilitat i s’ha aturat el descens”.

L’estudi porta el segell del Centre Tecnològic Forestal del Solsonès, organisme adjudicatari del seguiment de les aus estepàries del Segarra-Garrigues també per a la campanya dels anys 2017-2018. El vicepresident dels regants va assegurar que “no estem en contra de la zepa”, sinó de “la gestió” i va afegir que “està expulsant agricultors de la zona”. També va assegurar que “la situació del sisó no havia estat mai tan dolenta com aquests anys” i va reivindicar el pla pilot dels Plans de Sió, aturat precisament per falta d’aus. Aquest diari va tractar sense èxit d’obtenir la versió d’Agricultura i del Centre Tecnològic Forestal.

Finques en guaret o abandonades i queixes pels lloguers La Generalitat gestiona aquesta temporada 1.998 hectàrees incloses en les zepes de les planes de Lleida i té intenció d’assolir les 2.775 la pròxima campanya. Agricultors de la zones zepa denuncien l’abandó d’alguna de les finques llogades. Rafel Piqué, agricultor de Belianes, afirma que “la deixadesa ens obliga a la resta d’agricultors a invertir diners en productes fitosanitaris, ja que les finques llogades generen males herbes que arriben a la resta de plantacions”. Considera que els lloguers que es paguen, entre 260 i 270 euros per hectàrea, són molt superiors al lloguer tradicional de les finques, d’uns 60 a 70 euros per hectàrea, “quantitat amb la qual no podem competir” i que ha apartat diversos pagesos de les finques que tradicionalment havien conreat. Els agricultors lamenten que es destinin molts diners públics per a pocs resultats, diuen. En els últims anys han estat milions d’euros.

tracking