SEGRE

INFRAESTRUCTURES XARXA VIÀRIA

Primer pas per duplicar l'N-240 de Lleida a les Borges, però sense obres en almenys 2 anys

Foment licita per 1,4 milions l’estudi informatiu i dóna un termini de 24 mesos per redactar-lo || Accidents en el tram lleidatà d’aquesta carretera s’han cobrat vint-i-vuit vides en els darrers vuit anys

Concentració a les Borges Blanques després de l’accident mortal del mes de setembre passat.

Concentració a les Borges Blanques després de l’accident mortal del mes de setembre passat.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Foment va treure ahir a concurs l’estudi informatiu per duplicar la calçada de la carretera N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, el primer pas per a una obra llargament reivindicada per frenar l’alta sinistralitat en aquest tram. Tanmateix, el Govern espanyol no ha avançat cap termini per executar les obres, i l’elaboració d’aquest primer estudi requerirà, per si sola, dos anys. Aquest és el termini que les clàusules de la licitació atorguen per completar el document, al qual s’haurà de sumar posteriorment la redacció d’un projecte constructiu. El tram lleidatà de la carretera té una intensitat de trànsit mitjana de 10.000 vehicles diaris, dels quals el 18% són camions. Accidents en els últims vuit anys han segat la vida de 28 persones, tres de les quals en dos sinistres al juliol i setembre que han revifat les mobilitzacions per exigir seguretat viària (vegeu el desglossament).

El pressupost per a l’estudi informatiu ascendeix a 1,4 milions, i l’adjudicatari haurà d’establir el traçat de la futura carretera duplicada des de la variant de les Borges fins a la variant sud de Lleida. Foment calcula que les obres en aquest tram de 19,4 quilòmetres requeriran una inversió de 56 milions i apunta com a “opció més plausible” una calçada duplicada des de la capital del Segrià fins a un punt “per determinar” a l’entrada de Juneda. A partir d’allà, planteja dos calçades separades fins a la variant de les Borges.

El ministeri apunta a una calçada des de Lleida fins a l’entrada de Juneda i dos des d’allà fins a les Borges

No obstant això, serà l’estudi informatiu el que establirà el traçat definitiu. Foment va subratllar que aquest document se sotmetrà a al·legacions i a avaluació d’impacte ambiental abans d’aprovar-se. Així mateix, el ministeri va reiterar la intenció de construir “a curt termini” les tres rotondes de Juneda que se sumaran a la de Margalef.

El concurs per redactar l’estudi informatiu arriba mentre els ajuntaments agrupats a la plataforma Prou Morts a l’N-240 esperen la desviació del trànsit pesant per l’autopista AP-2 mitjançant un conveni amb el ministeri de Foment que va anunciar a l’estiu el conseller de Territori, Josep Rull.

Entre les Borges i Montblanc, la previsió és que els vehicles circulin per l’AP-2 lliure de peatges, la concessió dels quals expira el 2021. Foment ha paralitzat obres del tram fins a la variant de Valls, que inclou el túnel del coll de Lilla, al·legant complicacions geològiques.

Les protestes s’intensifiquen per tres nous sinistres mortals

Una col·lisió frontal que va provocar la mort de dos dones de nacionalitat francesa a Juneda el mes de juliol passat i un altre sinistre el setembre passat que va segar la vida d’un jove de les Borges Blanques han han revifat les protestes del territori per reclamar seguretat viària a l’N-240, una carretera que un informe d’Automobilistes Europeus Associats (AEA) la inclou entre les més perilloses de l’Estat (vegeu SEGRE del 14 d’octubre passat).

tracking